sobota, 9 marca 2013

Pojęcia kulinarne : D


Daktyl – bardzo słodki owoc daktylowca właściwego. Długo zachowują świeżość, dzięki zawartości oleju, który go konserwuje. Przechowuje się go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Odnajdują zastosowanie szczególnie w ciastach. Kuchnie świata stosują je do mięs, a nawet do ryb. Również podawane są w formie przystawki czy też deseru.

Deglasacja - polega na podlaniu płynem, np. winem, piwem, bulionem, octem, wodą itp. pozostałości po smażeniu. Zabieramy wtedy smak z takiej patelni, rozpuszczając przywartą do patelni zawartość. Następnie redukuje się ilość płynu. W ten sposób można robić sosy np. do mięs.

Dip - to gęsty sos majonezowy, jogurtowy lub śmietanowy z dodatkiem przypraw ziołowych. Wyśmienity do różnego rodzaju przystawek.

Dorada – morska ryba o białym, niskokalorycznym mięsie. Wyróżnia się 3 odmiany : różową, królewską i szarą. Można ją piec, faszerować, gotować, smażyć oraz grillować.

Dressing -  jest zimnym sosem przyprawowym do sałatek, które polewa się na chwilę przed podaniem.

Drylowanie - usuwanie pestek lub nasion z owoców i warzyw.

Duszenie - jest to proces obróbki termicznej będący połączeniem krótkiego smażenia (obsmażania) oraz gotowania w małej ilości wody lub proces długotrwałego gotowania produktów w małej ilości wody i tłuszczu bez etapu obsmażania. W obu przypadkach do duszenia używa się naczyń z dopasowanymi pokrywami, zapobiegającymi szybkiemu ulatnianiu się pary, która przenikając tkanki półproduktów przyspiesza proces zmiękczania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz