Daktyl – bardzo słodki owoc daktylowca właściwego. Długo zachowują świeżość,
dzięki zawartości oleju, który go konserwuje. Przechowuje się go w szczelnie
zamkniętym pojemniku. Odnajdują zastosowanie szczególnie w ciastach. Kuchnie
świata stosują je do mięs, a nawet do ryb. Również podawane są w formie przystawki
czy też deseru.
Deglasacja - polega na podlaniu płynem, np. winem, piwem, bulionem, octem, wodą itp.
pozostałości po smażeniu. Zabieramy wtedy smak z takiej patelni, rozpuszczając
przywartą do patelni zawartość. Następnie redukuje się ilość płynu. W ten
sposób można robić sosy np. do mięs.
Dip - to gęsty sos majonezowy, jogurtowy
lub śmietanowy z dodatkiem przypraw ziołowych. Wyśmienity do różnego rodzaju
przystawek.
Dorada
– morska ryba o białym, niskokalorycznym mięsie. Wyróżnia się 3 odmiany :
różową, królewską i szarą. Można ją piec, faszerować, gotować, smażyć oraz grillować.
Dressing - jest zimnym sosem przyprawowym do
sałatek, które polewa się na chwilę przed podaniem.
Drylowanie - usuwanie pestek lub nasion z owoców
i warzyw.
Duszenie - jest to proces obróbki termicznej będący połączeniem krótkiego smażenia
(obsmażania) oraz gotowania w małej ilości wody lub proces długotrwałego
gotowania produktów w małej ilości wody i tłuszczu bez etapu obsmażania. W obu
przypadkach do duszenia używa się naczyń z dopasowanymi pokrywami, zapobiegającymi
szybkiemu ulatnianiu się pary, która przenikając tkanki półproduktów
przyspiesza proces zmiękczania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz