piątek, 15 marca 2013

Na okrągło - jaja




Jajka można jeść przez cały rok. Dają one nieograniczone możliwości.  Z jajek można stworzyć nie tylko podstawowe dania, ale również finezyjną potrawę. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze. W ostatnich latach wzrosła popularność spożywania jaj strusich. Ludzie spożywają jaja od początku ich istnienia. Za bardzo wyrafinowany przysmak uznaje się jaja rybie, zwane ikrą, w postaci kawioru. 


Co należy wiedzieć przed zakupem?

Rozróżniamy trzy klasy jaj:
ü  Klasa A – są to jaja świeże, które charakteryzują się czystą i nieuszkodzoną skorupką;
ü  Klasa B – są to jaja utrwalone lub drugiej klasy (niższej jakości);
ü  Klasa C – są to jaja do użytku przemysłowego, nie sortowane.
Dodatkowo została wyróżniona klasa A-Ekstra, która cechuje się tym, że jaja nie są starsze niż 7dni od daty pakowania.

Oznaczenia na skorupce też są istotne. Przykładowy kod to 1-PL-55667788.
Numer składa się z pierwszej cyfry, która oznacza kod systemu chowu, następnie liter - kod państwa i 8 cyfr oznaczających kod zakładu.
0 – są to jaja z produkcji ekologicznej;
1 – są to jaja z chowu na wolnym wybiegu;
2 są to jaja z chowu ściółkowego;
3 – są to jaja z chowu klatkowego.

Rozróżnia się również klasyfikację według wagi :
ü  XL – bardzo duże, 73g i więcej;
ü  L – duże, 63-73g;
ü  M – średnie, 53-63g;
ü  S – małe, poniżej 53g.


Co tkwi w jajku?

1 jajko to tylko 70 kcal.
bogate źródło witamin (A, E, D, K, B12) i wielu minerałów jakich jak: fosfor, wapń, żelazo.
żółtko zawiera w sobie luteinę, która poprawia widzenie i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.
ma sporo cholesterolu, ale także lecytynę, która zapobiega odkładaniu się go w naczyniach. Zdrowa osoba może jeść nawet 10 jajek tygodniowo.

Najpopularniejsze potrawy : jajecznica, jajko sadzone, jajko na miękko, jajko na twardo, jajko na półtwardo (Mollet), jaja w koszulce, kogel-mogel, stuletnie jajko, jaja kiszone, jaja faszerowane, zapiekanki, suflety.


Rady Julii Child:
" Kupno i przechowywanie jaj: trzeba starannie wybierać jajka i odpowiednio je przechowywać, ponieważ trzymane w temperaturze pokojowej stanowią świetną pożywkę dla bakterii.Zawsze kupuj jaja z chłodni. Unikaj sztuk pękniętych albo zabrudzonych. Zawsze przynoś je do domu w specjalnym pojemniku i pamiętaj o tym, aby umieścić je w lodówce"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz