Jajka można jeść przez cały rok. Dają one nieograniczone możliwości. Z jajek można stworzyć nie tylko podstawowe
dania, ale również finezyjną potrawę. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze. W ostatnich latach wzrosła popularność spożywania jaj strusich. Ludzie spożywają jaja od początku ich istnienia. Za bardzo wyrafinowany przysmak uznaje się jaja rybie, zwane ikrą, w postaci kawioru.
Co należy wiedzieć przed zakupem?
Rozróżniamy trzy klasy jaj:
ü
Klasa A
– są to jaja świeże, które charakteryzują się czystą i nieuszkodzoną skorupką;
ü
Klasa B
– są to jaja utrwalone lub drugiej klasy (niższej jakości);
ü
Klasa C
– są to jaja do użytku przemysłowego, nie sortowane.
Dodatkowo została wyróżniona klasa A-Ekstra, która cechuje się tym, że jaja nie są starsze niż 7dni od daty pakowania.
Dodatkowo została wyróżniona klasa A-Ekstra, która cechuje się tym, że jaja nie są starsze niż 7dni od daty pakowania.
Oznaczenia na skorupce też są istotne. Przykładowy kod to 1-PL-55667788.
Numer
składa się z pierwszej cyfry, która oznacza kod systemu chowu, następnie liter - kod państwa i 8 cyfr oznaczających kod zakładu.
0 – są to jaja z
produkcji ekologicznej;
1 – są to jaja z
chowu na wolnym wybiegu;
2 – są to jaja z
chowu ściółkowego;
3 – są to jaja z chowu
klatkowego.
Rozróżnia się również klasyfikację
według wagi :
ü
XL –
bardzo duże, 73g i więcej;
ü
L –
duże, 63-73g;
ü
M –
średnie, 53-63g;
ü
S –
małe, poniżej 53g.
Co tkwi w jajku?
1 jajko to tylko 70 kcal.
bogate źródło witamin (A, E, D, K, B12) i wielu minerałów
jakich jak: fosfor, wapń, żelazo.
żółtko zawiera w sobie luteinę, która poprawia
widzenie i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.
ma sporo cholesterolu, ale także lecytynę, która
zapobiega odkładaniu się go w naczyniach. Zdrowa osoba może jeść nawet 10 jajek
tygodniowo.
Najpopularniejsze potrawy : jajecznica, jajko sadzone, jajko na miękko, jajko na twardo, jajko na półtwardo (Mollet), jaja w koszulce, kogel-mogel, stuletnie jajko, jaja kiszone, jaja faszerowane, zapiekanki, suflety.
Rady Julii Child:
Najpopularniejsze potrawy : jajecznica, jajko sadzone, jajko na miękko, jajko na twardo, jajko na półtwardo (Mollet), jaja w koszulce, kogel-mogel, stuletnie jajko, jaja kiszone, jaja faszerowane, zapiekanki, suflety.
Rady Julii Child:
" Kupno i przechowywanie jaj: trzeba starannie wybierać jajka i odpowiednio je przechowywać, ponieważ trzymane w temperaturze pokojowej stanowią świetną pożywkę dla bakterii.Zawsze kupuj jaja z chłodni. Unikaj sztuk pękniętych albo zabrudzonych. Zawsze przynoś je do domu w specjalnym pojemniku i pamiętaj o tym, aby umieścić je w lodówce"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz