sobota, 2 marca 2013

Marzec: sezonowe warzywa i owoce

W marcu za specjalnie nic się nie zmienia pod kątem sezonowych owoców i warzyw. Nadal z owoców powinniśmy jeść gruszki i jabłka, a jeśli chodzi o warzywa w naszych kuchniach powinny królować:  buraki, brukiew, cebula, czosnek, fasola, kapusta biała i czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, orzechy włoskie i laskowe oraz pieczarki (zapraszam do postu styczniowego, w którym są opisane wymienione powyżej warzywa i owoce).

Nowości, jakie powinny pojawić się w naszym jadłospisie to :

Cebula dymka – zawiera białko, węglowodany i błonnik. Szczypiorek z dymki bogaty jest w witaminę C, karoten, składniki mineralne i siarkę. Zarówno szczypiorek jak i cebula jadana jest zazwyczaj na surowo jako dodatek do kanapek, zup, sałatek i wielu dań mięsnych.

Rzodkiewka – jest bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia, żelaza i manganu. Obfituje w witaminę C i witaminy z grupy B. Najlepiej smakuje na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Może być także duszona i marynowana.

Sałata – zawiera witaminy A, C, PP i E, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Najchętniej zjadana jest na surowo z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego lub sosu winegret. Doskonale komponuje się w sałatkach wraz z takimi warzywami jak: pomidor, ogórek, kukurydza, papryka, rzodkiewka czy szczypiorek. Wykorzystywana jest również jako element dekoracyjny.

Już nie mogę się doczekać wiosny : ) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz