sobota, 16 marca 2013

Gotowanie jajek


Jak gotowac jajka?

Gotowanie jajek wydaje się być proste samo w sobie. Jednak bardzo często, gdy gotujemy jajko na miękko jest ono zbyt mocno ścięte, a gdy chcemy mieć jajko na twardo jest ono niedogotowane. Żeby ugotować perfekcyjne jajko musimy się trzymać pewnych reguł, aby osiągnąć zamierzony efekt.

Jajka na miękko gotujemy przez 2-4 minuty. Po 2 minutach białko będzie lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne. Natomiast po 4 minutach białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie nadal płynne.

Jaja na półtwardo gotuje się przez 5 minut.
Trzeba wiedzieć, że wielkość jajka ma istotne znaczenie dla długości czasu gotowania. Pamiętajmy zatem, że jajka o wielkości XL-XXL gotują się o 1-2 minuty dłużej.

Jajka na twardo gotujemy przez 10 minut.


Cenne wskazówki:

ü  Jajka należy wkładać do garnka z zimną wodą, która powinna pokrywać je całkowicie. Gotujemy na średnim ogniu, a odmierzamy czas od momentu zagotowania się wody.
ü  Jajka można uchronić od pękania poprzez wyjęcie ich wcześniej z lodówki i ogrzanie ich do temperatury pokojowej.
ü  Łatwiej obiera się jajka ze skorupki, jeśli po ugotowaniu włożymy je do zimnej wody na kilkanaście minut.
ü  Jeśli przeszkadza nam ciemna obwoluta wokół żółtka, należy gotować jajka przez 5 minut, a przez kolejne 5 minut pozostawić je w gorącej wodzie.
ü  Jajka należy przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Najlepiej jeśli obierzemy jajka ze skorupki i umieścimy je w lekko osolonej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz