Jak gotowac jajka?
Gotowanie jajek wydaje się być proste samo w
sobie. Jednak bardzo często, gdy gotujemy jajko na miękko jest ono zbyt mocno
ścięte, a gdy chcemy mieć jajko na twardo jest ono niedogotowane. Żeby ugotować
perfekcyjne jajko musimy się trzymać pewnych reguł, aby osiągnąć zamierzony efekt.
Jajka
na miękko gotujemy przez 2-4 minuty. Po 2 minutach białko będzie
lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne. Natomiast po 4 minutach białko
całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie nadal płynne.
Jaja
na półtwardo gotuje się przez 5 minut.
Trzeba wiedzieć, że wielkość
jajka ma istotne znaczenie dla długości czasu gotowania. Pamiętajmy zatem, że
jajka o wielkości XL-XXL gotują się o 1-2 minuty dłużej.
Jajka na twardo gotujemy przez
10 minut.
Cenne wskazówki:
ü Jajka
należy wkładać do garnka z zimną wodą, która powinna pokrywać je całkowicie.
Gotujemy na średnim ogniu, a odmierzamy czas od momentu zagotowania się wody.
ü Jajka
można uchronić od pękania poprzez wyjęcie ich wcześniej z lodówki i ogrzanie
ich do temperatury pokojowej.
ü Łatwiej
obiera się jajka ze skorupki, jeśli po ugotowaniu włożymy je do zimnej wody na
kilkanaście minut.
ü Jeśli
przeszkadza nam ciemna obwoluta wokół żółtka, należy gotować jajka przez 5
minut, a przez kolejne 5 minut pozostawić je w gorącej wodzie.
ü Jajka
należy przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Najlepiej jeśli obierzemy
jajka ze skorupki i umieścimy je w lekko osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz