Jak zrobić idealne jajko sadzone??
Składniki:
ü Jajko
ü Sól
ü Łyżka
masła
Jak zrobić?
Rozgrzewamy na patelni łyżkę
masła. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, aby jajko sadzone nam wyszło.
Następnie stopniowo wylewamy jajko na patelnie. Na początku białko, a gdy się
lekko zetnie żółtko. Czekamy aż ładnie białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie
płynne. Smacznego!
Cenne rady:
ü Jajko
wbijamy na bardzo rozgrzany tłuszcz;
ü Wlewamy
jajko stopniowo na patelnie zaczynając od białka a kończąc na żółtku;
ü Najlepiej
smakuje i wygląda, jeśli usmażymy jajko na maśle;
ü Jeśli
chcesz, aby jajko było lśniące posól je dopiero na talerzu, a nie w trakcie
smażenia.
______________________moja historia z jajkiem sadzonym___________________________________
Długo walczyłam z jajkiem sadzonym, żeby wyszło mi perfekcyjnie. Metodą prób i błędów wreszcie mogę powiedzieć, że mi się udało. Za pierwszym razem smażyłam na lekko rozgrzanej patelni, no i wyszła mi jajecznica zamiast jajka sadzonego, bo oczywiście byłam za mało cierpliwa i za szybko chciałam odwrócić jajko. Kolejna próba też okazała się fiaskiem mimo, iż zastosowałam bardziej kreatywne rozwiązanie. Moje niepowodzenie może być skutkiem tego, że niezbyt przepadam za żółtkiem w stanie ciekłym. Mianowicie pomysł z papryką wydawał mi się idealny, nie tylko pod względem kształtu, ale także wyglądu. Mini forma z papryki wydawała się strzałem w dziesiątkę. Byłoby dobrze, gdybym nie chciała mieć żółtka „na twardo” i próbowałam odwrócić papryczkę razem z jajkiem. No cóż… Zdarza się.. Jednak nie poddałam się. Liczyłam, że trzecia próba okaże się sukcesem. Byłam cierpliwa i zmotywowana do osiągnięcia zamierzonego celu i wiecie co? Udało się. Jak to mówią: do trzech raz sztuka. Idealne jajko sadzone, dzięki poradom mamyJ przede wszystkim sugerowała, że powinnam dłużej odczekać, aż patelnia i tłuszcz się mocno rozgrzeją. Następnie nie powinnam wylewać całego jajka ze skorupki tylko stopniowo białko i następnie na koniec żółtko. Mimo, że dla większości to banalne, ja miałam z tym problem, by jajko sadzone wizualnie wyglądało perfekcyjnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz