sobota, 16 marca 2013

Faszerowane jajka w płatkach migdałowych



składniki:
ü  5 jajek
ü  1 cebula ( ja użyłam czerwonej)
ü  3 łyżeczki śmietany
ü  Sól, pieprz, koperek
ü  Garść płatków migdałowych
ü  2 łyżki masła do smażenia

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie przecinamy nożem jajko na pół, najlepiej zakończonym ząbkami. Staramy się nie uszkodzić skorupek. Dalej łyżeczką wyjmujemy zawartość skorupek. Musimy uważać, żeby pozostała biała błonka przy skorupce, ponieważ dzięki niej skorupka będzie bardziej sztywna. Następnie siekamy białka, żółtka i cebulę. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz koperek. Napełniamy farszem skorupki, a wierzch posypujemy płatkami migdałów. Musimy je mocniej docisnąć, aby nie odpadły podczas smażenia. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy do góry skorupkami. Smażymy aż migdały się przyrumienią.
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz