składniki:
ü
5 jajek
ü
1 cebula ( ja użyłam czerwonej)
ü
3 łyżeczki śmietany
ü
Sól, pieprz, koperek
ü
Garść płatków migdałowych
ü
2 łyżki masła do smażenia
Zaczynamy od ugotowania jajek na
twardo. Następnie przecinamy nożem jajko na pół, najlepiej zakończonym ząbkami.
Staramy się nie uszkodzić skorupek. Dalej łyżeczką wyjmujemy zawartość
skorupek. Musimy uważać, żeby pozostała biała błonka przy skorupce, ponieważ
dzięki niej skorupka będzie bardziej sztywna. Następnie siekamy białka, żółtka
i cebulę. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz koperek. Napełniamy farszem
skorupki, a wierzch posypujemy płatkami migdałów. Musimy je mocniej docisnąć,
aby nie odpadły podczas smażenia. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy do
góry skorupkami. Smażymy aż migdały się przyrumienią.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz