piątek, 22 marca 2013

Jajecznica wg. Julii Child z bruschettą




Jajecznica wg. J. Child powinna być podawana tylko z boczkiem lub kiełbasą. Może ona stanowić nie tylko danie śniadaniowe, ale także obiadowe, jeśli podamy ją z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, podsmażonymi ziemniakami, czy też główkami szparagów.

Składniki:

ü  2 jajka
ü  Sól, pieprz
ü  1 łyżka masła do smażenia

Jak zrobić?

Przede wszystkim potrzebujemy patelni. Kładziemy ją na kuchni i spokojnie kontynuujemy przygotowania. Rozbijamy jajka w misce tak, aby żółtko połączyło się z białkiem. Następnie dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnie i dodajemy 1 łyżkę masła. Rozprowadzamy je równomiernie po całej patelni. Wylewamy masę jajeczną, pozostawiając ok. 2 łyżek masy. Zmniejszamy ogień i mieszamy, zeskrobując z patelni ściętą jajecznicę. Gdy już jajecznica osiągnie pożądaną gęstość, należy zdjąć ją z ognia i dodać pozostałą masę jajeczną. Ten zabiega nada nam kremowej konsystencji. Julia poleca nam dodać łyżkę niesolonego masła lub śmietany kremówki i delikatnie zamieszać. I gotowe.

Jakie serwować dodatki do jajecznicy?

Julia proponuje nam takie dodatki:

1.       Tosty z masłem;
2.       Pomidory po prowansalsku (kiedyś na pewno spróbuje je zrobić);
3.       Gotowane główki szparagów podgrzane na maśle;
4.       Dowolnie przybranie/farsz proponowane do omletu.

Co ja podam?

Oczywiście bruschette ; ) /przepis powyżej/


Wariacje Julii Child na temat jajecznicy:

1.       Pomidory faszerowane jajecznicą na zimno
2.       Jajecznica na zimno z koperkiem.

Chętnie wypróbuje podczas następnego smażenia jajecznicyJ







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz