Jajecznica wg. J. Child
powinna być podawana tylko z boczkiem lub kiełbasą. Może ona stanowić nie tylko
danie śniadaniowe, ale także obiadowe, jeśli podamy ją z pieczonymi pomidorkami
koktajlowymi, podsmażonymi ziemniakami, czy też główkami szparagów.
Składniki:
ü 2
jajka
ü Sól,
pieprz
ü 1
łyżka masła do smażenia
Jak zrobić?
Przede wszystkim potrzebujemy
patelni. Kładziemy ją na kuchni i spokojnie kontynuujemy przygotowania.
Rozbijamy jajka w misce tak, aby żółtko połączyło się z białkiem. Następnie
dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnie i dodajemy 1 łyżkę
masła. Rozprowadzamy je równomiernie po całej patelni. Wylewamy masę jajeczną,
pozostawiając ok. 2 łyżek masy. Zmniejszamy ogień i mieszamy, zeskrobując z
patelni ściętą jajecznicę. Gdy już jajecznica osiągnie pożądaną gęstość, należy
zdjąć ją z ognia i dodać pozostałą masę jajeczną. Ten zabiega nada nam kremowej
konsystencji. Julia poleca nam dodać łyżkę niesolonego masła
lub śmietany kremówki i delikatnie zamieszać. I gotowe.
Jakie
serwować dodatki do
jajecznicy?
Julia proponuje nam takie
dodatki:
1. Tosty
z masłem;
2. Pomidory
po prowansalsku (kiedyś na pewno spróbuje je zrobić);
3. Gotowane
główki szparagów podgrzane na maśle;
4. Dowolnie
przybranie/farsz proponowane do omletu.
Co
ja podam?
Oczywiście bruschette ; ) /przepis powyżej/
Wariacje
Julii Child na temat jajecznicy:
1. Pomidory faszerowane jajecznicą na zimno
1. Pomidory faszerowane jajecznicą na zimno
2. Jajecznica
na zimno z koperkiem.
Chętnie wypróbuje podczas
następnego smażenia jajecznicyJ
Jedliście kiedyś jajecznicę z mąką? Szukałem jakiś ciekawych przepisów i nie ukrywam, że trafiłem na taki - https://foodo.pl/jajecznica-z-maka/ . Jajecznicy z mąką jeszcze nie próbowałem i myślę, że warto sprawdzić. Czasem proste i najbardziej znane dania mogą zasmakować nam na nowo i troszkę inaczej.
OdpowiedzUsuń