wtorek, 26 marca 2013

Kiełki, kiełki, kiełki



Dlaczego warto jeść kiełki?

ü  Kiełki są bogatym źródłem składników pokarmowych, takich jak: witaminy, aminokwasy, błonnik, kwasy nukleinowe, chlorofil i składniki mineralne;
ü  Na wiosnę kiełki działają na nas jak zastrzyk energii życiowej, dzięki zawartej w nich witaminie C, która wspomaga nasz organizm przed wiosennymi infekcjami;
ü  Kiełki są lekko strawne i dobrze przyswajane przez organizm ludzki. Są one niskokaloryczne mimo, iż posiadają dużą wartość odżywczą. Kiełki, dzięki zawartości kwasów nukleinowych wspomagają naszą wątrobę podczas trawienia, w szczególności, jeśli chodzi o tłuszcze. Dlatego są polecane dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy na wiosnę;
ü  Kiełki są bogatym źródłem magnezu i potasu wpływającego na nasz pozytywny nastrój i dobrą formę;

Jakie jeść kiełki?

Na  świecie używa się ok. 20 różnych roślin, głównie zbóż i roślin motylkowych.

Najbardziej popularne kiełki roślin to:

Rzeżucha -> jest bogata w antyoksydanty (chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników). Zawiera dużo żelaza i mnóstwo witamin, takich jak: C, A, B i E. Może regulować poziom cukru we krwi. Ułatwia trawienie. Pomaga nam wzmocnić włosy i paznokcie, a także dba o kondycję skóry (zmniejsza łojotok, pomaga w walce z trądzikiem). W kuchni sprawdza się nie tylko jako dodatek do jajek, ale także sałatek, surówek oraz kanapek. Można ją również zastosować do stworzenia pikantnego masła albo topionego sera ucieranego z kiełkami.

Rzodkiewka -> zawiera 2,5 razy więcej witaminy C niż sam korzeń, a co za tym idzie wzmacnia naszą odporność. Oczyszcza nasze drogi oddechowe i zatoki, ponieważ działa wykrztuśnie. Ma właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Znakomicie wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry ze względu na zawartość siarki, a dzięki witaminie C skóra jest bardziej elastyczna. Świetnie komponuje się z pastami, sałatkami, sosami majonezowymi, czy zupami.

Szczypiorek -> pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, działa przeczyszczająco, obniża ciśnienie, jest bakteriobójczy. Bogaty w witaminy C, B1, B2. Dobroczynnie wpływa na naszą skórę, dzięki olejkom lotnym i siarce. Pomaga walczyć z problemami tłustej cery (witamina B2 działa jak pochłaniacz tłuszczu). Doskonały do wszystkich dań.

Gorczyca -> jest źródłem witamin A, B1, B2 i C, a także bogata w sole mineralne i pierwiastki śladowe. Polecana jest do pikantnych potraw mięsnych, a także rybnych.

Gryka -> jest źródłem witamin C, B, P, pierwiastków śladowych, związków mineralnych oraz lizyny. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, uszczelnianie naczyń krwionośnych i układu immunologicznego.

Kozieradka -> często nazywana jest kiełkami curry, ponieważ jest składnikiem tej przyprawy. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, C. Wpływa korzystnie na wątrobę, działa osłonowo i chroni przewód pokarmowy, wspomaga wchłanianie składników odżywczych w pokarmie.

Inne kiełki roślin to:

Proso, lucerna, siemię lniane, pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, soczewica, groch, brokuł, dynia, słonecznik, czerwona kapusta, a nawet burak ćwikłowy.

Jak przechowywać kiełki?

Kiełki są produktem szybko psującym się, dlatego też trzeba spożywać je od razu, a gdy mamy w planach przechowywanie to tylko w lodówce i nie dłużej niż 7 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz