Dlaczego warto jeść kiełki?
ü Kiełki
są bogatym źródłem składników pokarmowych, takich jak: witaminy, aminokwasy,
błonnik, kwasy nukleinowe, chlorofil i składniki mineralne;
ü Na
wiosnę kiełki działają na nas jak zastrzyk energii życiowej, dzięki
zawartej w nich witaminie C, która wspomaga nasz organizm przed wiosennymi infekcjami;
ü Kiełki
są lekko strawne i dobrze przyswajane przez organizm ludzki. Są one
niskokaloryczne mimo, iż posiadają dużą wartość odżywczą. Kiełki, dzięki
zawartości kwasów nukleinowych wspomagają naszą wątrobę podczas trawienia, w
szczególności, jeśli chodzi o tłuszcze. Dlatego są polecane dla osób chcących
zrzucić zbędne kilogramy na wiosnę;
ü Kiełki
są bogatym źródłem magnezu i potasu wpływającego na nasz pozytywny nastrój i
dobrą formę;
Jakie jeść kiełki?
Na świecie używa się ok. 20 różnych roślin, głównie zbóż i roślin motylkowych.
Najbardziej popularne kiełki roślin
to:
Rzeżucha ->
jest bogata w antyoksydanty (chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników).
Zawiera dużo żelaza i mnóstwo witamin, takich jak: C, A, B i E. Może regulować
poziom cukru we krwi. Ułatwia trawienie. Pomaga nam wzmocnić włosy i paznokcie,
a także dba o kondycję skóry (zmniejsza łojotok, pomaga w walce z trądzikiem).
W kuchni sprawdza się nie tylko jako dodatek do jajek, ale także sałatek,
surówek oraz kanapek. Można ją również zastosować do stworzenia pikantnego
masła albo topionego sera ucieranego z kiełkami.
Rzodkiewka -> zawiera
2,5 razy więcej witaminy C niż sam korzeń, a co za tym idzie wzmacnia naszą
odporność. Oczyszcza nasze drogi oddechowe i zatoki, ponieważ działa wykrztuśnie.
Ma właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Znakomicie wpływa na
wygląd włosów, paznokci i skóry ze względu na zawartość siarki, a dzięki
witaminie C skóra jest bardziej elastyczna. Świetnie komponuje się z pastami, sałatkami,
sosami majonezowymi, czy zupami.
Szczypiorek -> pobudza
nasz apetyt, ułatwia trawienie, działa przeczyszczająco, obniża ciśnienie, jest
bakteriobójczy. Bogaty w witaminy C, B1, B2. Dobroczynnie wpływa na naszą skórę,
dzięki olejkom lotnym i siarce. Pomaga walczyć z problemami tłustej cery
(witamina B2 działa jak pochłaniacz tłuszczu). Doskonały do wszystkich dań.
Gorczyca -> jest
źródłem witamin A, B1, B2 i C, a także bogata w sole mineralne i pierwiastki śladowe.
Polecana jest do pikantnych potraw mięsnych, a także rybnych.
Gryka -> jest źródłem
witamin C, B, P, pierwiastków śladowych, związków mineralnych oraz lizyny. Pozytywnie
wpływa na układ krążenia, uszczelnianie naczyń krwionośnych i układu immunologicznego.
Kozieradka -> często
nazywana jest kiełkami curry, ponieważ jest składnikiem tej przyprawy. Zawiera
witaminy A, B1, B2, B3, C. Wpływa korzystnie na wątrobę, działa osłonowo i
chroni przewód pokarmowy, wspomaga wchłanianie składników odżywczych w
pokarmie.
Inne kiełki roślin to:
Proso, lucerna, siemię lniane, pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, soczewica,
groch, brokuł, dynia, słonecznik, czerwona kapusta, a nawet burak ćwikłowy.
Jak przechowywać kiełki?
Kiełki są produktem szybko
psującym się, dlatego też trzeba spożywać je od razu, a gdy mamy w planach
przechowywanie to tylko w lodówce i nie dłużej niż 7 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz