piątek, 19 kwietnia 2013

Talarki jabłkowe w cieście naleśnikowym




Składniki:

ü  2 jabłka
ü  ½ szklanki mąki
ü  ¼ szklanki mleka
ü  ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub ¼ łyżeczki sody
ü  1 łyżeczka cukru waniliowego
ü  1 jajko
ü  Szczypta soli
ü  Olej do smażenia

Jak zrobić?

Myjemy jabłka i obieramy je ze skórki. Kroimy w talarki i drylujemy (ja zrobiłam to korkiem od butelki – świetny patent;) ).  Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, sól i dolewamy mleko. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na chwile. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Zamaczamy nasze talarki w cieście i smażymy do uzyskania zarumienionego koloru. Następnie zdejmujemy i układamy na talerzu. Posypujemy cukrem pudrem lub po prostu cukrem. Cudowne śniadanie lub podwieczorek J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz