Składniki:
ü 2
jabłka
ü ½
szklanki mąki
ü ¼
szklanki mleka
ü ½
łyżeczki proszku do pieczenia lub ¼ łyżeczki sody
ü 1
łyżeczka cukru waniliowego
ü 1
jajko
ü Szczypta
soli
ü Olej
do smażenia
Jak zrobić?
Myjemy jabłka i obieramy je ze
skórki. Kroimy w talarki i drylujemy (ja zrobiłam to korkiem od butelki –
świetny patent;) ). Następnie do miski
wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, sól i dolewamy
mleko. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na chwile.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Zamaczamy nasze talarki w cieście i
smażymy do uzyskania zarumienionego koloru. Następnie zdejmujemy i układamy na
talerzu. Posypujemy cukrem pudrem lub po prostu cukrem. Cudowne śniadanie lub
podwieczorek J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz