piątek, 5 kwietnia 2013

Kwiecień : sezonowe warzywa i owoce


Niby od 2 tygodni mamy wiosnę, ale jakby jej nie było. Każdy z nas już nie może się doczekać. Szczególnie ja, ponieważ marzę już o pierwszym szpinaku, rzodkiewce, czy nawet szczypiorku z mojego (a właściwie Mamy :p) ogródka. Niestety wszystko się nam opóźnia i zmuszeni jesteśmy zaopatrzyć się w cierpliwość.
Dzisiaj przygotowałam dla Was spis owoców i warzyw, które warto jeść w tym miesiącu.

W kwietniu z owoców nadal jemy gruszki i jabłka. Sezonowe warzywa pozostały niezmienne i są to :  brukiew, buraki, cebula, rzodkiewka, sałata, czosnek, fasola, kapusta biała i czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, orzechy włoskie i laskowe oraz pieczarki (zapraszam do postów, w których są opisane wymienione powyżej warzywa i owoce).

Mamy jedną nowość!!! są to :

Pomidory – sezon na nie zaczyna się już w kwietniu, aczkolwiek jak wiadomo, najsmaczniejsze są te, które dojrzewają latem. Pomidory królują w naszej kuchni. Doskonale sprawdzają się w kuchni tradycyjnej, jak i eksperymentalnej. Są one doskonałe do: kanapek, sałatek, zup, sosów, dań mięsnych i rybnych. Wspaniale smakują nadziewane, jak i duszone, smażone, czy też w postaci przecierów, koncentratów, pikli.  Najważniejsza dla nas informacja to, że zawierają m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod i karoten. Witaminy w nich zawarte to: K, B1, B2, B6, C, PP i kwasy: foliowy, szczawiowy, pantotenowy i biotynę oraz błonnik. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz