Niby od 2
tygodni mamy wiosnę, ale jakby jej nie było. Każdy z nas już nie może się
doczekać. Szczególnie ja, ponieważ marzę już o pierwszym szpinaku, rzodkiewce,
czy nawet szczypiorku z mojego (a właściwie Mamy :p) ogródka. Niestety wszystko
się nam opóźnia i zmuszeni jesteśmy zaopatrzyć się w cierpliwość.
Dzisiaj
przygotowałam dla Was spis owoców i warzyw, które warto jeść w tym miesiącu.
W kwietniu z
owoców nadal jemy gruszki i jabłka. Sezonowe warzywa pozostały niezmienne i są
to : brukiew, buraki, cebula, rzodkiewka, sałata, czosnek, fasola, kapusta
biała i czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, orzechy włoskie i
laskowe oraz pieczarki (zapraszam do
postów, w których są opisane wymienione powyżej warzywa i
owoce).
Mamy jedną
nowość!!! są to :
Pomidory – sezon na nie
zaczyna się już w kwietniu, aczkolwiek jak wiadomo, najsmaczniejsze są te, które
dojrzewają latem. Pomidory królują w naszej kuchni. Doskonale sprawdzają się w
kuchni tradycyjnej, jak i eksperymentalnej. Są one doskonałe do: kanapek,
sałatek, zup, sosów, dań mięsnych i rybnych. Wspaniale smakują nadziewane, jak
i duszone, smażone, czy też w postaci przecierów, koncentratów, pikli. Najważniejsza dla nas informacja to, że
zawierają m.in. sód, potas, magnez,
wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod i karoten. Witaminy w nich zawarte to: K, B1, B2, B6, C, PP i kwasy: foliowy, szczawiowy,
pantotenowy i biotynę oraz błonnik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz