czwartek, 4 kwietnia 2013

Pojęcia kulinarne : F


Fasowanie - to przecieranie przez sito pasztetów, powideł, owoców, warzyw i zup kremów. Po fasowaniu są znacznie delikatniejsze.

Feta (ser) - grecki ser z owczego mleka (może mieć domieszkę do 30% mleka koziego). Jest to ser miękki, biały, przechowuje się go w solance. Musi dojrzewać przynajmniej 3 miesiące. Podobne do fety wyroby powstają we wszystkich krajach bałkańskich i w Bułgarii (ser szopski), jednak nazwa "feta" zastrzeżona jest tylko dla sera greckiego, wytwarzanego w tradycyjny sposób. Feta wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek (np. sałatki greckiej), nadaje się też do zapiekania i grillowania, bo dobrze zachowuje się w wysokich temperaturach.

Fettucine - jest to potrawa z łazanek z sosem mięsnym, pomidorami serem.

Filo – ciasto (po grecku liść) - ciasto filo wywodzi się z Turcji, ale w chwili obecnej dużo używane jest w kuchni Greckiej. Ciasto to jest bardzo cienkie jak kartka. Nadaje się do mięsnych lub warzywnych zapiekanek, potraw z ryb, jak i owocowych ciast i ciasteczek. Jest bardzo elastyczne, należy je przed użyciem smarować masłem. Zwykle używamy jednocześnie kilku warstw ciasta filo. Łatwo można je formować, ale trzeba pamiętać, że nie zabezpieczone łatwo też wysycha. Z deserów najbardziej popularna jest – Bakława.

Flambirowanie - jest to sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go, tzw. płonący półmisek. Flambiruje się między innymi smażone banany lub mięso. Do flambirowania używa się wyłącznie mocnych alkoholi.
Flambirowanie to również proces polegający na podpaleniu potrawy w trakcie jej przygotowywania. W kuchniach wschodnich flambiruje się większość smażonych owoców morza oraz ryby. Podpala się tłuszcz, na którym jest smażona potrawa, flambiruje się ją przez około 20–30 sekund a następnie gasi się ogień przykrywając pokrywką.

Flip - tradycyjnie nazwą tą określano koktajle podawane na ciepło, które przygotowywane są z ubitych jajek z dodatkiem piwa, gałki muszkatołowej, wysokoprocentowego alkoholu oraz imbiru. Zdarzają się też flipy podawane na zimno. Wówczas przygotowywane są one w shakerze z alkoholu, żółtek, cukru oraz lodu.

Foudue - jest to ser roztopiony z winem i kirszem, podawany na ciepło. Spożywa się go, maczając w nim kawałki pieczywa trzymane na specjalnym długim widelcu.

Frittata - to rodzaj włoskiego omletu, zbliżonego do hiszpańskiej tortilli, zawierającego rozmaite dodatki np. mięso, ser, warzywa. We włoskim omlecie dodatki miesza się bezpośrednio z rozbitymi jajkami (w odróżnieniu od francuskiego, gdzie zawija się je w gotowy omlet). Frittatę wstępnie przygotowuje się na patelni, a na koniec zapieka przez chwilę w piekarniku. Dzieli się ją na trójkąty i podaje na ciepło albo na zimno.

Frytowanie - to inaczej obsmażanie w bardzo gorącym tłuszczu. Techniką tą przygotowywane jest mięso, ryby i warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz