Fasowanie - to
przecieranie przez sito pasztetów, powideł, owoców, warzyw i zup kremów. Po
fasowaniu są znacznie delikatniejsze.
Feta (ser) - grecki ser z owczego mleka (może mieć
domieszkę do 30% mleka koziego). Jest to ser miękki, biały, przechowuje się go
w solance. Musi dojrzewać przynajmniej 3 miesiące. Podobne do fety wyroby
powstają we wszystkich krajach bałkańskich i w Bułgarii (ser szopski), jednak
nazwa "feta" zastrzeżona jest tylko dla sera greckiego, wytwarzanego
w tradycyjny sposób. Feta wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek (np.
sałatki greckiej), nadaje się też do zapiekania i
grillowania, bo dobrze zachowuje się w wysokich temperaturach.
Fettucine - jest to potrawa z łazanek z sosem mięsnym, pomidorami
serem.
Filo – ciasto (po grecku liść) - ciasto filo wywodzi się z Turcji, ale w chwili obecnej dużo używane jest w
kuchni Greckiej. Ciasto to jest bardzo cienkie jak kartka. Nadaje się do
mięsnych lub warzywnych zapiekanek, potraw z ryb, jak i owocowych ciast i
ciasteczek. Jest bardzo elastyczne, należy je przed użyciem smarować masłem.
Zwykle używamy jednocześnie kilku warstw ciasta filo. Łatwo można je formować,
ale trzeba pamiętać, że nie zabezpieczone łatwo też wysycha. Z deserów
najbardziej popularna jest – Bakława.
Flambirowanie - jest to sposób
podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i
podpalenia go, tzw. płonący półmisek. Flambiruje się między innymi smażone
banany lub mięso. Do flambirowania używa się wyłącznie mocnych alkoholi.
Flambirowanie to również proces polegający na podpaleniu potrawy w trakcie jej
przygotowywania. W kuchniach wschodnich flambiruje się większość smażonych
owoców morza oraz ryby. Podpala się tłuszcz, na którym jest smażona potrawa,
flambiruje się ją przez około 20–30 sekund a następnie gasi się ogień
przykrywając pokrywką.
Flip - tradycyjnie nazwą tą określano
koktajle podawane na ciepło, które przygotowywane są z ubitych jajek z
dodatkiem piwa, gałki muszkatołowej, wysokoprocentowego alkoholu oraz imbiru.
Zdarzają się też flipy podawane na zimno. Wówczas przygotowywane są one w
shakerze z alkoholu, żółtek, cukru oraz lodu.
Foudue - jest to ser roztopiony z winem i kirszem, podawany na
ciepło. Spożywa się go, maczając w nim kawałki pieczywa trzymane na specjalnym
długim widelcu.
Frittata - to rodzaj włoskiego omletu, zbliżonego do
hiszpańskiej tortilli, zawierającego rozmaite dodatki np. mięso, ser, warzywa.
We włoskim omlecie dodatki miesza się bezpośrednio z rozbitymi jajkami (w
odróżnieniu od francuskiego, gdzie zawija się je w gotowy omlet). Frittatę
wstępnie przygotowuje się na patelni, a na koniec zapieka przez chwilę w
piekarniku. Dzieli się ją na trójkąty i podaje na ciepło albo na zimno.
Frytowanie - to
inaczej obsmażanie w bardzo gorącym tłuszczu. Techniką tą przygotowywane jest
mięso, ryby i warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz