piątek, 5 kwietnia 2013

Francuskie naleśniki Julii Child




Składniki:

ü  1 szklanka mąki uniwersalnej
ü  2/3 szklanki zimnego mleka
ü  2/3 szklanki zimnej wody
ü  3 duże jajka
ü  ¼ łyżeczki soli
ü  3 łyżki stopionego masła i odrobina więcej do smażenia (zastąpiłam olejem)

Jak zrobić?

Łączymy wszystkie składniki tak, aby tworzyły gładką masę. Możecie to zrobić tradycyjnie trzepaczką, bądź mikserem/robotem kuchennym. Następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Przez ten czas cząstki mąki wchłoną płyn, dzięki czemu naleśniki będą delikatniejsze. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni i rozpuszczenie masła/oleju. Wlewamy na patelnie małą ilość ciasta tak, aby pokryło całą patelnie, przechylając ją na wszystkie strony. Musimy pamiętać, że naleśniki powinny być cienkie. Smażymy je ok. 1 min - aż spód się zarumieni. Następnie przewracamy łopatką na drugą stronę i smażymy, aż druga strona się zarumieni. Kolejne naleśniki smażymy w ten sam sposób. Gdy ostygną można je przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni.

2 komentarze: