Co potrzebujemy?
Składniki
+ sprzęt:
ü
Jajko
ü
Ocet
ü
Cedzak
ü
Ściereczka
ü
Zegarek
Jak zrobić?
Zrobienie idealnego jajka w koszulce zajmuje około 4 minut i
jest uzależnione od jego wielkości. Do wody dodajemy odrobinę octu. Najprostszą
metodą jest metoda na „wirek”. Następnie łyżką robimy wir i wlewamy jajko
centralnie w środek, jajko wtedy ładnie owija się wokół siebie i jest okrągłe.
Następnie najlepiej delikatnie sprawdzać sprężystość jajka palcem (jeśli nie
mamy zegarka). Na koniec należy schłodzić jajko w zimnej wodzie, aby przestało
się gotować i osuszyć na ściereczce. Tak przygotowane jajko można podawaćJ z grzanką, bekonem i
sosem holenderskim.
ps. Na zdjęciu możecie zobaczyć moje pierwsze jajko w koszulce. Może nie wygląda do końca tak jak bym chciała, ale cóż.. Z czasem może się nauczę:) Podczas robienia były chwile grozy :P Okazało się, że to wcale nie jest taka łatwa sprawa.. Jedno jest pewne uwielbiam gotować!:)
ps. Na zdjęciu możecie zobaczyć moje pierwsze jajko w koszulce. Może nie wygląda do końca tak jak bym chciała, ale cóż.. Z czasem może się nauczę:) Podczas robienia były chwile grozy :P Okazało się, że to wcale nie jest taka łatwa sprawa.. Jedno jest pewne uwielbiam gotować!:)
Cenne rady:
ü
Jajko musi być świeże, gwarantuje to idealny
wygląd łezki, a nie rozlane jajko na boki;
ü
Nie należy wrzucać jajka ze skorupki do wody,
najlepiej przelać je do małego naczynka np. kokilki;
ü
Woda nie powinna być wrząca (temperatura ok. 85
stopni C) powinna delikatnie pykać;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz