niedziela, 7 kwietnia 2013

Jajko w koszulce




Co potrzebujemy?

Składniki + sprzęt:

ü  Jajko
ü  Ocet
ü  Cedzak
ü  Ściereczka
ü  Zegarek

Jak zrobić

Zrobienie idealnego jajka w koszulce zajmuje około 4 minut i jest uzależnione od jego wielkości. Do wody dodajemy odrobinę octu. Najprostszą metodą jest metoda na „wirek”. Następnie łyżką robimy wir i wlewamy jajko centralnie w środek, jajko wtedy ładnie owija się wokół siebie i jest okrągłe. Następnie najlepiej delikatnie sprawdzać sprężystość jajka palcem (jeśli nie mamy zegarka). Na koniec należy schłodzić jajko w zimnej wodzie, aby przestało się gotować i osuszyć na ściereczce. Tak przygotowane jajko można podawaćJ z grzanką, bekonem i sosem holenderskim.

ps. Na zdjęciu możecie zobaczyć moje pierwsze jajko w koszulce. Może nie wygląda do końca tak jak bym chciała, ale cóż.. Z czasem może się nauczę:) Podczas robienia były chwile grozy :P Okazało się, że to wcale nie jest taka łatwa sprawa.. Jedno jest pewne uwielbiam gotować!:)

Cenne rady:

ü  Jajko musi być świeże, gwarantuje to idealny wygląd łezki, a nie rozlane jajko na boki;
ü  Nie należy wrzucać jajka ze skorupki do wody, najlepiej przelać je do małego naczynka np. kokilki;
ü  Woda nie powinna być wrząca (temperatura ok. 85 stopni C) powinna delikatnie pykać;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz