Składniki:
ü
2 jajka
ü
1 łyżka wody
ü
2 łyżki masła
ü
Sól, pieprz ( ja dodałam jeszcze zioła
prowansalskie)
Dodatki:
ü
Szynka
ü
Ser
Jak zrobić?
Na początku kroimy ser i szynkę w kostkę. Następnie do
miseczki wbijamy jajka i dodajemy łyżkę wody. Roztrzepujemy trzepaczką, bądź
widelcem. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Kolejnym krokiem jest
rozgrzanie patelni z 2 łyżkami masła. Gdy będziemy pewni, że już jest dobrze
rozgrzana, wtedy wlewamy nasze jajka na patelnie. Na początku naszego smażenia
staramy się napowietrzyć jeszcze nasz omlet poprzez roztrzepywanie jajek już na
patelni, aż powstaną bąbelki powietrza (dosłownie chwilkę zanim zacznie się ścinać).
Czekamy aż omlet się zetnie. Gdy już ścięcie będzie odpowiednie na jedną
połówkę omletu kładziemy ser i szynkę. Drugą połowę próbujemy zsunąć z patelni
i następnie nakładamy ją na połówkę z farszem. Zdejmujemy na talerz J Gotowe !!
PS. Na zdjęciu mój pierwszy omlet J
PS2. Tymczasem u mojej Mamy:* na parapetach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz