piątek, 12 kwietnia 2013

Omlet z szynką i serem




Składniki:

ü  2 jajka
ü  1 łyżka wody
ü  2 łyżki masła
ü  Sól, pieprz ( ja dodałam jeszcze zioła prowansalskie)

Dodatki:

ü  Szynka
ü  Ser

Jak zrobić?

Na początku kroimy ser i szynkę w kostkę. Następnie do miseczki wbijamy jajka i dodajemy łyżkę wody. Roztrzepujemy trzepaczką, bądź widelcem. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni z 2 łyżkami masła. Gdy będziemy pewni, że już jest dobrze rozgrzana, wtedy wlewamy nasze jajka na patelnie. Na początku naszego smażenia staramy się napowietrzyć jeszcze nasz omlet poprzez roztrzepywanie jajek już na patelni, aż powstaną bąbelki powietrza (dosłownie chwilkę zanim zacznie się ścinać). Czekamy aż omlet się zetnie. Gdy już ścięcie będzie odpowiednie na jedną połówkę omletu kładziemy ser i szynkę. Drugą połowę próbujemy zsunąć z patelni i następnie nakładamy ją na połówkę z farszem. Zdejmujemy na talerz J Gotowe !!

PS. Na zdjęciu mój pierwszy omlet J

PS2. Tymczasem u mojej Mamy:*  na parapetach:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz