Składniki:
ü 4
jajka
ü 2
garści szpinaku
ü Szczypiorek
ü Pomidor
ü ½
papryczki chili
ü Cebula
ü 1
ząbek czosnku
ü 2
łyżki masła
ü Sól,
pieprz, zioła prowansalskie
Jak
zrobić?
Zaczynamy od pokrojenia w kostkę
pomidora, szczypiorku, papryczki chili, cebuli i czosnku. Do miseczki wbijamy
jajka. Dodajemy sól, pieprz i zioła. Rozbijamy trzepaczką. Następnie
rozpuszczamy 1 łyżkę masła na patelni.
Wrzucamy pokrojony czosnek, a następnie szpinak. Smażymy aż liście zwiędną.
Dodajemy usmażony szpinak do miseczki z roztrzepanymi jajkami. Następnie drugą
łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy cebulę i czekamy, aż lekko się
usmaży. Dodajemy pokrojonego pomidora, papryczkę, a następnie zalewamy wszystko
roztrzepanymi jajkami ze szpinakiem i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy, aż
jajka się zetną. W połowie smażenia przykrywamy patelnię pokrywką. Jeśli tak
jak ja średnio tolerujecie nieścięte jajko, dobrze jest zsunąć omlet na
pokrywkę i przesmażyć z drugiej strony. Całość przekładamy na talerz.
Smacznego J
ale kolorowa :) uwielbiam frittaty ;)
OdpowiedzUsuń