sobota, 20 kwietnia 2013

Fritatta



Składniki:

ü  4 jajka
ü  2 garści szpinaku
ü  Szczypiorek
ü  Pomidor
ü  ½ papryczki chili
ü  Cebula
ü  1 ząbek czosnku
ü  2 łyżki masła
ü  Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jak zrobić?

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę pomidora, szczypiorku, papryczki chili, cebuli i czosnku. Do miseczki wbijamy jajka. Dodajemy sól, pieprz i zioła. Rozbijamy trzepaczką. Następnie rozpuszczamy  1 łyżkę masła na patelni. Wrzucamy pokrojony czosnek, a następnie szpinak. Smażymy aż liście zwiędną. Dodajemy usmażony szpinak do miseczki z roztrzepanymi jajkami. Następnie drugą łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy cebulę i czekamy, aż lekko się usmaży. Dodajemy pokrojonego pomidora, papryczkę, a następnie zalewamy wszystko roztrzepanymi jajkami ze szpinakiem i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy, aż jajka się zetną. W połowie smażenia przykrywamy patelnię pokrywką. Jeśli tak jak ja średnio tolerujecie nieścięte jajko, dobrze jest zsunąć omlet na pokrywkę i przesmażyć z drugiej strony. Całość przekładamy na talerz.

Smacznego J



1 komentarz: