12.04. - DZIEŃ CZEKOLADY
Czekolada jest
to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło
kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków.
Pierwsza
czekolada powstała w 1839 roku
w Niemczech, a została ona wyprodukowana przez firmę Jordan &
Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka.
Czekolada ma wysoką wartość
energetyczną - 100 g tego wyrobu to
2100-1500kJ (500-700 kcal).
Oto następujące rodzaje czekolad:
- czekolada gorzka - składa
się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru, czasami z niewielką
domieszką wanilii i/lub aromatu. Ten rodzaj czekolady zawiera co najmniej 70%
miazgi kakaowej. Spotykane są również czekolady o zawartości 95% miazgi.
Czekolada gorzka ze względu na dużą zawartość masy kakaowej i niską zawartość
cukru jest zdecydowanie uznawana za najbardziej wartościową. Im więcej w
składzie miazgi, a mniej cukru tym lepiej.
- czekolada deserowa - zawiera od 30 - 70% miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki.
- czekolada mleczna - zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej, aczkolwiek większość czekolad na rynku zawiera tylko 20%, za to dużą ilość mleka. Zawartość cukru sięga aż 50%, zatem jest bardzo słodka. Dzięki mlecznemu dodatkowi ma łagodny i delikatny smak. Czasami zamiast tłuszczu kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. W efekcie jest to czekolada najchętniej kupowana.
- czekolada biała - nie zawiera miazgi kakaowej, ma za to dużą ilość tłuszczu kakaowego, cukru i mleka (czasami śmietanki) oraz dodatek wanilii. W najlepszych białych czekoladach jest tylko do 33% tłuszczu kakaowego. Niektórzy smakosze uważają, że ten rodzaj czekolady to nie czekolada, ze względu na niską zawartość masy kakaowej.
- czekolada deserowa - zawiera od 30 - 70% miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki.
- czekolada mleczna - zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej, aczkolwiek większość czekolad na rynku zawiera tylko 20%, za to dużą ilość mleka. Zawartość cukru sięga aż 50%, zatem jest bardzo słodka. Dzięki mlecznemu dodatkowi ma łagodny i delikatny smak. Czasami zamiast tłuszczu kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. W efekcie jest to czekolada najchętniej kupowana.
- czekolada biała - nie zawiera miazgi kakaowej, ma za to dużą ilość tłuszczu kakaowego, cukru i mleka (czasami śmietanki) oraz dodatek wanilii. W najlepszych białych czekoladach jest tylko do 33% tłuszczu kakaowego. Niektórzy smakosze uważają, że ten rodzaj czekolady to nie czekolada, ze względu na niską zawartość masy kakaowej.
Dlaczego warto jeść czekoladę?
Czekolada
zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz
organizm. Głownie jest to magnez i wapń.
Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na
te właśnie mikroelementy!
Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo - mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za "dotlenianie" naszego organizmu.
Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol - przyczynę wylewu. Kolejnym elementem, który dobrze wpływa na nasz organizm jest teobromina pobudzająca pracę nerek i stymulująca układ nerwowy. Ważnymi mikroelementami, z których składa się czekolada, są flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, regulują one także właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo - mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za "dotlenianie" naszego organizmu.
Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol - przyczynę wylewu. Kolejnym elementem, który dobrze wpływa na nasz organizm jest teobromina pobudzająca pracę nerek i stymulująca układ nerwowy. Ważnymi mikroelementami, z których składa się czekolada, są flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, regulują one także właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
Oczywiście z czekoladą nie warto przesadzać :) ma ona także negatywne skutki, ale dzisiaj jej wybaczamy i o złych rzeczach nie mówimy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz