Składniki:
ü 500g
mięsa gulaszowego
ü 1
cebula
ü 1
papryka czerwona
ü 1
papryka zielona
ü 1
papryczka pepperoni
ü 6
pieczarek
ü 1
marchewka
ü 3
ząbki czosnku
ü 1
łyżeczka koncentratu pomidorowego
ü 2
liście laurowe
ü 4
ziarna ziela angielskiego
ü 4
łyżki papryki słodkiej
ü Tymianek
ü Sól
ü Pieprz
ü Olej
ü 500ml
wody
Jak zrobić?
Na patelni lub rondlu rozgrzewamy
olej i smażymy mięso pokrojone w kostkę z każdej strony. Przekładamy do innego
garnka. Na tłuszczu pozostałym po mięsie smażymy cebulę pokrojoną w piórka.
Następnie solimy. Kolejno dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki w ćwiartki i marchewkę w
talarki. Obsmażamy. Dodajemy mięso, czosnek i przyprawiamy. Chwilę smażymy i wlewamy
wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i
dusimy ok. 1 ½ -2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Jeśli chcemy zagęścić sos to do szklanki
wsypujemy łyżkę mąki i rozcieńczamy wodą. Dokładnie mieszamy, aby nie było
grudek. Dodajemy łyżkę sosu i dodajemy wszystko do gulaszu. Szybko mieszamy. Pyszny gulasz gotowy! Pod koniec duszenia
robimy placki ziemniaczane według tego przepisu.
Czasochłonne, ale jakie dobre J mmm……………….
SMACZNEGO!
OJ, dobre:)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane danie! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń