poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Gulasz z plackami ziemniaczanymi


Składniki:

ü  500g mięsa gulaszowego
ü  1 cebula
ü  1 papryka czerwona
ü  1 papryka zielona
ü  1 papryczka pepperoni
ü  6 pieczarek
ü  1 marchewka
ü  3 ząbki czosnku
ü  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
ü  2 liście laurowe
ü  4 ziarna ziela angielskiego
ü  4 łyżki papryki słodkiej
ü  Tymianek
ü  Sól
ü  Pieprz
ü  Olej
ü  500ml wody

Jak zrobić?

Na patelni lub rondlu rozgrzewamy olej i smażymy mięso pokrojone w kostkę z każdej strony. Przekładamy do innego garnka. Na tłuszczu pozostałym po mięsie smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie solimy. Kolejno dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki w ćwiartki i marchewkę w talarki. Obsmażamy. Dodajemy mięso, czosnek i przyprawiamy. Chwilę smażymy i wlewamy wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy ok. 1 ½ -2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy.  Jeśli chcemy zagęścić sos to do szklanki wsypujemy łyżkę mąki i rozcieńczamy wodą. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy łyżkę sosu i dodajemy wszystko do gulaszu. Szybko mieszamy. Pyszny gulasz gotowy! Pod koniec duszenia robimy placki ziemniaczane według tego przepisu.

Czasochłonne, ale jakie dobre J mmm……………….


SMACZNEGO!


2 komentarze: