środa, 28 sierpnia 2013

Duszone żeberka w sosie majerankowym


Składniki:

ü  ½ kg żeberek
ü  2 cebule
ü  2 ząbki czosnku
ü  2 liście laurowe
ü  4 ziela angielskie
ü  Sól
ü  Pieprz
ü  Olej
ü  250ml bulionu
ü  1 łyżeczka majeranku
ü  1 łyżka mąki

Dodatkowo:

ü  2 torebki kaszy gryczanej

Jak zrobić?

Żeberka dzielimy po 1-2 kostki. Następnie solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej w rondelku. Podsmażamy żeberka, aż będą rumiane z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w kostkę, liście, majeranek i ziele angielskie. Zalewamy wszystko bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 2 godzin. Od czasu do czasu mieszamy. Zdejmujemy z kuchni. W ¼ szklanki wody rozpuszczamy 1 łyżkę mąki. Hartujemy poprzez dolanie do wody z mąką odrobiny ciepłego sosu. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstał gesty sos.

Ok. 20 min przed zakończeniem duszenia gotujemy kaszę.

Gotowe!

Proste i smaczne! ( :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz