Składniki:
ü ½
kg żeberek
ü 2
cebule
ü 2
ząbki czosnku
ü 2
liście laurowe
ü 4
ziela angielskie
ü Sól
ü Pieprz
ü Olej
ü 250ml
bulionu
ü 1
łyżeczka majeranku
ü 1
łyżka mąki
Dodatkowo:
ü 2
torebki kaszy gryczanej
Jak zrobić?
Żeberka dzielimy po 1-2 kostki.
Następnie solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej w rondelku. Podsmażamy żeberka,
aż będą rumiane z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie
dodajemy czosnek pokrojony w kostkę, liście, majeranek i ziele angielskie.
Zalewamy wszystko bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 2 godzin. Od czasu do czasu
mieszamy. Zdejmujemy z kuchni. W ¼ szklanki wody rozpuszczamy 1 łyżkę mąki.
Hartujemy poprzez dolanie do wody z mąką odrobiny ciepłego sosu. Wszystko
dokładnie mieszamy, aby powstał gesty sos.
Ok. 20 min przed zakończeniem
duszenia gotujemy kaszę.
Gotowe!
Proste i smaczne! ( :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz