Składniki:
ü 2
udka i 2 podudzia
ü ½
główki brokuł
ü ½
cukinii
ü 1
marchewka
ü 250
ml bulionu
ü 150
ml śmietany 18%
ü 1
łyżeczka mąki
ü Łyżeczka
oregeno
ü 2
ząbki czosnku
ü Olej
ü Sól
ü Pieprz
Jak zrobić?
Zaczynamy od umycia, osuszenia i
natarcia kurczaka solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W
między czasie kroimy warzywa. Marchewkę i cukinię kroimy w talarki, a brokuła
rozdzielamy na różyczki. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kurczaka na
rumianu ze wszystkich stron. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w kostkę i
podlewamy bulionem. Mieszamy całość i dusimy przez ok. 30 minut. Po tym czasie
dodajemy warzywa i przyprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Dusimy kolejne 10
minut. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki ze śmietaną. Zanim dodamy nasza
mieszankę do sosu musimy zahartować ją odrobiną powstałego sosu. Mieszamy i
doprowadzamy do wrzenia.
I GOTOWE!
Świetnie smakuje z makaronem
tagiatelle J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz