niedziela, 25 sierpnia 2013

Kurczak duszony z warzywami


Składniki:

ü  2 udka i 2 podudzia
ü  ½ główki brokuł
ü  ½ cukinii
ü  1 marchewka
ü  250 ml bulionu
ü  150 ml śmietany 18%
ü  1 łyżeczka mąki
ü  Łyżeczka oregeno
ü  2 ząbki czosnku
ü  Olej
ü  Sól
ü  Pieprz

Jak zrobić?

Zaczynamy od umycia, osuszenia i natarcia kurczaka solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W między czasie kroimy warzywa. Marchewkę i cukinię kroimy w talarki, a brokuła rozdzielamy na różyczki. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kurczaka na rumianu ze wszystkich stron. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w kostkę i podlewamy bulionem. Mieszamy całość i dusimy przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i przyprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Dusimy kolejne 10 minut. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki ze śmietaną. Zanim dodamy nasza mieszankę do sosu musimy zahartować ją odrobiną powstałego sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

I GOTOWE! 

Świetnie smakuje z makaronem tagiatelle J






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz