wtorek, 20 sierpnia 2013

Domowy hamburger z frytkami


Składniki na 4 hamburgery:

ü  300g łopatki wieprzowej mielonej
ü  1 jajko
ü  1 cebula czosnkowa
ü  Sól
ü  Pieprz
ü  Olej

Dodatki :

ü  1 pomidor paprykowy
ü  2 ogórki mało solne
ü  4 plasterki żółtego sera
ü  Musztarda dijon
ü  Ketchup
ü  4 bułki z sezamem

ü  Frytki

Jak zrobić??

W misce mieszamy łopatkę wieprzową, jajko i cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Formujemy płaskie kotlety wielkości bułek. Smażymy, aż będą rumiane z obu stron. Na koniec kładziemy plasterek sera na kotlet. Do bułki wkładamy kotleta z serem, plasterki ogórka i pomidora. Następnie dodajemy musztardę i ketchup. Gotowe J

Do tego szklanka coli…J mmm…. 

2 komentarze:

  1. Domowe burgery to jedyne słuszne burgery! Chociaż po jednym takim nie jestem w stanie jeść przez resztę dnia! Ależ narobiłaś mi apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy? NAJLEPSZY!

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)

    OdpowiedzUsuń