sobota, 8 czerwca 2013

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Składniki na placki:

ü  ½ kg ziemniaków
ü  ½ dużej cebuli
ü  1 jajko
ü  2 łyżki mąki
ü  1 łyżka śmietany 12%
ü  Sól, pieprz
ü  Olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

ü  Pieczarki
ü  2 łyżki masła
ü  Śmietana 12%
ü  ½ dużej cebuli
ü  Sól, pieprz

Jak zrobić?

Zaczynamy od obrania i starcia na tarce (dużych lub małych oczkach) ziemniaków i cebuli. Następnie dodajemy jajko, mąkę i śmietanę. Mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu pieczarkowego. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pieczarki. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek. Dusimy na małym ogniu pod przykrywką. Gdy pieczarki będą już gotowe, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. W między czasie rozgrzewamy na patelni olej. Nakładamy po 1 łyżce masy na 1 placka. Smażymy na rumiano z obydwu stron. Musimy uważać, żeby placki nie były zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku. Po usmażeniu wykładamy na talerz i polewamy sosem pieczarkowymJ

SMACZNEGO !! J

1 komentarz: