Składniki na placki:
ü ½
kg ziemniaków
ü ½
dużej cebuli
ü 1
jajko
ü 2
łyżki mąki
ü 1
łyżka śmietany 12%
ü Sól,
pieprz
ü Olej
do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
ü Pieczarki
ü 2
łyżki masła
ü Śmietana
12%
ü ½
dużej cebuli
ü Sól,
pieprz
Jak zrobić?
Zaczynamy od obrania i starcia na
tarce (dużych lub małych oczkach) ziemniaków i cebuli. Następnie dodajemy
jajko, mąkę i śmietanę. Mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu pieczarkowego. Pieczarki myjemy i kroimy w
talarki. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pieczarki. Następnie kroimy
cebulę w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek. Dusimy na małym ogniu pod przykrywką.
Gdy pieczarki będą już gotowe, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. W
między czasie rozgrzewamy na patelni olej. Nakładamy po 1 łyżce masy na 1
placka. Smażymy na rumiano z obydwu stron. Musimy uważać, żeby placki nie były
zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku. Po usmażeniu wykładamy na
talerz i polewamy sosem pieczarkowymJ
SMACZNEGO !! J
Lubię placki z takim sosem ;D
OdpowiedzUsuń