piątek, 7 czerwca 2013

Czerwiec : sezonowe warzywa i owoce

Już niedługo pierwszy dzień lata i każdy z nas z niecierpliwością czeka nie tylko na słońce i wakacje, ale także nowe smaki warzyw i owoców, które pojawiają się w tym okresie. W czerwcu nuda na pewno nie zagości w naszych kuchniach! Mamy szeroką gamę warzyw i owoców, zarówno tych, które są już z nami od wiosny, jak również tych, które dopiero teraz się dojrzewają. Ja już nie mogę się doczekać nowych smaków! To mój ulubiony okres, kiedy wszystko jest łatwo dostępne, świeże i pachnące.

Co zatem powinniśmy jeść w czerwcu?

Zacznijmy od warzyw, które są dostępne przez cały rok. A są to: brukiew, buraki, cebula, czosnek, fasola, kapusta biała i czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, orzechy włoskie i laskowe oraz pieczarki.

Do tego oczywiście dochodzą wiosenne warzywa, takie jak: bób, boćwina, cebula dymka, kalarepa, ogórek, pomidor, rabarbar, rzodkiewka, sałata, szczaw, szpinak, szparagi. (tutaj!)

Nowości, jakie pojawiają się na rynku to:

Brokuły – są bogate w witaminy: A, C a także witaminy z grupy B1 i B2, oraz takie składniki mineralne jak: fosfor, wapń i w mniejszych ilościach magnez i żelazo. Różyczki brokuła można jeść zarówno na surowo, jak i gotować, dusić, piec i smażyć. Wykorzystuje się je w zapiekankach, zupach, daniach jednogarnkowych oraz w formie dodatku do obiadu.

Groszek cukrowy – zawiera dużo białka, tłuszczów, węglowodanów, a także kwasy organiczne, żelazo, mangan, jod, wapń, miedź, fosfor. Zawiera także takie witaminy jak: A, C, E i te z grupy B.  Może być zjadany na surowo (wraz ze strączkami), ale również świetnie się nadaje na surówki, sałatki, ciepłą jarzynkę oraz na zupę.

Groszek zielony – dostarcza sporych ilości białka. Ziarna groszku to bogate źródło beta-karotenu, witamin: C, D, K, a także tych z grupy B. Występuje w nim również kwas foliowy, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, kobalt, jod, cyn oraz magnez. Doskonały na surowo, jak i gotowany. Nadaje się do mrożenia. Można przygotowywać z niego zupy, pasty i sałatki. Polskimi specjałami są: groch z kapustą oraz grochówka.

Kapusta pekińska – zawiera bardzo dużo białka oraz witaminy: A, B1, B2 i C. Jest bogata w mikroelementy takie jak: wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Jest podstawowym składnikiem kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Zawija się w surową kapustę wieprzowinę, czy ostrygi, lub po prostu jest składnikiem zup. Świetnie smakuje smażona na woku. W polskiej kuchni stanowi jedynie składnik sałatek i surówek. Na ciepło świetnie smakuje z makaronem i żółtym serem.

Kurki – są bardzo popularnymi i cenionymi grzybami w kuchni. Doskonałe do sosów i zup. Nie nadają się do duszenia, ale świetnie nadają się do marynowania w zalewie octowej.

Jak widzicie mamy całą gamę warzyw, które sprostają kubkom smakowym największych łasuchów oraz smakoszy. Pewnie już nie możecie się doczekać owoców letnich?

Oto i one:

Pojawiły się już na naszych rynkach pierwsze truskawki i agrest. (tutaj!)

Poza tym dojrzewają się już pierwsze wakacyjne, letnie owoce. Są to:

Czereśnie – zawierają ważne składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez i cynk. Nie są bombom witaminową, ale zawierają zrównoważoną mieszankę prowitaminy A, witamin z grupy B, oraz witaminę C i E. Świetnie smakują surowe, ale wykorzystuje się je także do kompotów, dżemów, nalewek, konfitur już nie wspominając o deserach i ciastach.

Maliny – są doskonałym źródłem witaminy C, beta karotenu, witamin: E, B1, B2, B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu, kwasów organicznych i flawonoidów. Świetnie nadają się na kompoty, mrożonki, galaretki, dżemy, konfitury, powidła oraz soki. Wykorzystuje się je także do produkcji win, nalewek, czy likierów. Doskonale smakują w połączeniu z produktami mlecznymi takimi jak: mleko, jogurt, kefir, maślanka, twarożek.

Morwa – bogata jest w pektyny, kwasy owocowe, składniki mineralne oraz witaminy. Zawiera również dużo karotenu. Jadane na surowo, bądź przetwarzane na galaretki, soki, syropy i konfitury. Idealnie pasują jako dodatek do deserów. Wykorzystuje się ją także do produkcji win, nalewek i likierów. Nadaje się do suszenia.

Porzeczka czerwona -  zawiera dużo witaminy C oraz B1, B2, B6, PP i E, prowitaminy A i błonnika. Występuje w niej także żelazo, jod, fosfor, bar, wapń, magnez, sód i potas. Rzadko jada się ją na surowo ze względu na kwaskowaty smak. Częściej wykorzystywana jest do przygotowania przetworów. Rewelacyjny dodatek do ciast i deserów. Wykorzystuje się ja do produkcji wina. Nadaje się do zamrażania.

Poziomka – zawiera takie witaminy jak: C, P, B1, B2, E i K, sole mineralne, taniny, kwasy organiczne i kwasy owocowe. Spożywane zazwyczaj na surowo. Doskonałe na konfitury i nalewki. Suszone często dodawane są do herbat!

Przez cały rok dostepne są gruszki i jabłka. (tutaj!)

POZDRAWIAM :)

1 komentarz:

  1. Polecam też wizualny kalendarz sezonowych owoców i warzyw - można sobie wydrukować i powiesić na lodówkę, super sprawa przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń