Maj obfituje w szeroką gamę
nowych warzyw i owoców, które powinniśmy jeść. Nuda na pewno nam nie grozi. Wreszcie jest
ciepło i mamy większą motywację do życia, jak i również do gotowaniaJ Chcecie wiedzieć, jakie
są sezonowe warzywa i owoce w tym miesiącu?
Na pewno już nie mogliście się doczekać kiedy się pojawią. Ja także i dlatego zamierzam pójść na ryneczek i się w nie obkupić.
Co musimy kupić w tym miesiącu?
Co musimy kupić w tym miesiącu?
Zacznijmy od warzyw:
Bób
– zbierany jest od maja do lipca. Jest on drogocennym źródłem białka
roślinnego, wapnia, żelaza, witamin: A, C i B. Jest on propagowany przede
wszystkim przez dietetyków ze względu na zawarty w nim błonnik, węglowodany jak i zdrowe
tłuszcze. Warto pamiętać, że bob jest ciężko strawny i bardzo kaloryczny,
ale może stać się podstawą w niejednej zdrowej diecie. Bób dobrze komponuje się
z boczkiem, w warzywach ragout, jak również w postaci pure z pieczonymi
ziemniakami i świeżymi ziołami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup jarzynowych,
grzanek oraz jako ciepły dodatek do dań z ryb. Doskonale smakuje ugotowany i
podany z masłem oraz bułką tartą. Pasuje idealnie do sałatek.
Boćwina zwyczajna – sezon na nią
trwa od maja do września. Wykorzystuje się do przygotowywania zup, sałatek,
chłodników i napojów warzywnych. Zawiera ona błonnik, białko, węglowodany, a także
kwas foliowy, witaminę C i mikro elementy takie jak: mangan, potas, żelazo,
fosfor, sód i cynk.
Groch zwyczajny – zawiera dużo białka,
tłuszczów, węglowodanów, a także kwasy organiczne, żelazo, mangan, jod, wapń,
miedź, fosfor oraz witaminy: A, C i E i witaminy z grupy B. Groszek
cukrowy może być w całości zjadany wraz ze strączkami. Nadaje się na surówki, sałatki,
ciepłą jarzynkę i zupy. Doskonale komponuje się z innymi warzywami takimi jak:
sałata, marchewka i pomidory.
Kalafior – jest jednym z
cenniejszych warzyw pod względem skład chemiczny a także walory smakowe i
dietetyczne. Zawiera między innymi: sód,
potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny,
a także witaminy: K, B1, B2, B6, C oraz kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
Poza tym posiada olejki eteryczne uwalniające się podczas gotowania. Kalafior
jest jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw. Można go jeść na surowo, gotować
i zapiekać. Pasuje idealnie do sałatek i
zup.
Kalarepa
– posiada duże wartości odżywcze, a także smakowe. Młode liście są najbogatsze
w witaminy
i sole mineralne. Sama bulwa już nie jest tak wartościowa. Zawiera
między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny,
witaminy: B1, B2, B6, C oraz kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy,
szczawiowy. Można ją jeść na surowo, a także gotować, faszerować,
zapiekać i dusić. Doskonale nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek.
Ogórek siewny - zawiera bardzo dużo witaminy K. Również
bogaty jest w mikroelementy takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor.
Można je jeść na surowo, jak i przetworzone. Ogórki można kisić i marynować w
occie. Z kiszonych ogórków powstaje tradycyjna zupa ogórkowa.
Rabarbar –
ma kwaskowy smak. Zawiera między innymi: kwasy organiczne (jabłkowy, szczawiowy,
octowy i cytrynowy), witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor,
wapń. Służy jako dodatek do soków, kompotów, deserów i ciast. Może być
również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, bądź jedzony na surowo z
cukrem.
Szczaw – liście
szczawiu mają dużą wartość odżywczą ponieważ są zasobne w beta-karoten, witaminę C,
składniki mineralne: żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy i rutynę.
Najbardziej popularną potrawą jest zupa szczawiowa z dodatkiem jajek i śmietany
niwelujący kwaskowaty smak. Można go używać także do sałatek. Można go mrozić i
przetwarzać.
Szpinak
- zawiera bardzo duże ilości żelaza,
które łatwo przyswaja nasz organizm. Ma w swoim składzie dużo witamin
i soli mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu. Zawiera również białka
węglowodanów, błonnik, wapń, potas, sód, fosfor, magnez i cynk. Dobrze
smakuje zarówno na surowo, jak i duszony, smażony czy zapiekany. Liście
szpinaku można również mrozić.
Szparagi
białe i zielone – są one bombą witaminową i składników mineralnych.
Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy: B, B2, B6,
witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Sprawdzają się jako oryginalna przystawka,
zdrowy obiad, czy aromatyczna kolacja. Można je mrozić i marynować. Szparagi
podajemy np. z szynką, grzybami, ciastem francuskim, zapiekane pod beszamelem,
jako dodatek do sałatek, ryb i mięs lub po prostu gotowane na parze i podawane
z masłem i bułką tartą.
Poza tym mamy szeroką gamę warzyw
dostępnych przez cały rok. Są to: brukiew, buraki, cebula, rzodkiewka,
sałata, czosnek, fasola, kapusta biała i czerwona, marchew, pietruszka, por,
seler, ziemniaki, orzechy włoskie i laskowe oraz pieczarki (zapraszam do postów, w których
są opisane wymienione powyżej warzywa i owoce).
Majowe owoce to:
Agrest
– bogaty jest w witaminy C i E, witaminy z grupy B i prowitaminę A. Zawiera również minerały
i pierwiastki śladowe, takie jak: wapń, potas, fosfor, sód, krzem, magnez i żelazo.
Owoce agrestu można zjadać na surowo, a także przygotowywać z nich przetwory:
konfitury, galaretki, dżemy, nalewki.
Truskawki –
bogate są w wapń i fosfor, a w połączeniu z magnezem zawartym w owocach
odkwaszają nasz organizm. Zawierają również potas, który pomaga w
oczyszczaniu. Truskawki dostarczają takich witamin jak: C, A, B1, B2 i PP.
Najlepiej smakują na surowo w sezonie jako desery, dodatek do ciast lub
produktów mlecznych. Przygotowuje się z nich kompoty, konfitury, dżemy i
powidła. Również można je mrozić.
Pozostałymi owocami dostępnymi
przez cały rok są: gruszki i
jabłka (zapraszam do postów, w których są opisane wymienione powyżej
warzywa i owoce).
غسيل مكيفات
OdpowiedzUsuńرش الحمام
تنظيف خزانات
شركة تنظيف فلل
غسيل البيارات