Składniki na koncentrat pomidorowy:
ü 1
kg pomidorów
ü 1
papryczka pepperoni
ü 1
łyżeczka soli
ü 1
łyżeczka cukru
Składniki na zupę:
ü 2
skrzydełka
ü Włoszczyzna
(por, seler, marchewka)
ü 2
szklanki koncentratu pomidorowego
ü 2
duże łyżki śmietany 18%
ü 1
ząbek czosnku
ü 1
mała cebula
ü Sól
ü Pieprz
ü 2
l wody
Jak zrobić?
Pomidory sparzamy wrzątkiem i
zdejmujemy skórki. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy pokrojoną
w kostkę dokładnie oczyszczoną z ziaren papryczkę, sól i pieprz. Gotujemy przez
ok. 15 min od czasu do czasu mieszając. Jeśli nie wszystkie pomidory się
rozpadną używamy blendera.
Następnie myjemy skrzydełka i
wrzucamy na 15min do posolonej wody. Po tym czasie odcedzamy skrzydełka. Wlewamy
do garnka 2 l czystej wody wraz ze skrzydełkami. Solimy. Stawiamy na gazie i
doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 30min. Musimy pamiętać o zebraniu szumowin. Następnie
dodajemy umytą i oczyszczoną włoszczyznę, cebulę i czosnek. Gotujemy przez
kolejne 20min. Dodajemy przecier i na koniec śmietanę zahartowaną odrobiną
wywaru. Przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z makaronem J
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz