piątek, 13 września 2013

Zupa pomidorowa


Składniki na koncentrat pomidorowy:

ü  1 kg pomidorów
ü  1 papryczka pepperoni
ü  1 łyżeczka soli
ü  1 łyżeczka cukru

Składniki na zupę:

ü  2 skrzydełka
ü  Włoszczyzna (por, seler, marchewka)
ü  2 szklanki koncentratu pomidorowego
ü  2 duże łyżki śmietany 18%
ü  1 ząbek czosnku
ü  1 mała cebula
ü  Sól
ü  Pieprz
ü  2 l wody

Jak zrobić?

Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórki. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy pokrojoną w kostkę dokładnie oczyszczoną z ziaren papryczkę, sól i pieprz. Gotujemy przez ok. 15 min od czasu do czasu mieszając. Jeśli nie wszystkie pomidory się rozpadną używamy blendera.

Następnie myjemy skrzydełka i wrzucamy na 15min do posolonej wody. Po tym czasie odcedzamy skrzydełka. Wlewamy do garnka 2 l czystej wody wraz ze skrzydełkami. Solimy. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 30min.  Musimy pamiętać o zebraniu szumowin. Następnie dodajemy umytą i oczyszczoną włoszczyznę, cebulę i czosnek. Gotujemy przez kolejne 20min. Dodajemy przecier i na koniec śmietanę zahartowaną odrobiną wywaru. Przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.

Podajemy z makaronem J


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz