Składniki na formę 20cm:
ü 100g
czekolady deserowej
ü 200ml
mleka
ü 75g
masła
ü 125g
cukru
ü 2
duże jajka
ü ½
łyżeczki ekstraktu waniliowego
ü 125g
mąki
ü 25g
kakao
ü 1
łyżeczka sody
Składniki na krem:
ü 250g
mascarpone
ü 300ml
śmietanki 30%
ü 3
łyżki cukru pudru
ü 1
szklanka malin
ü ½
słoika dżemu malinowego
Dodatkowo:
ü Maliny
Jak zrobić?
Roztapiamy w garnku połamaną czekoladę
w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka
jedno po drugim, a następnie stopniowo ekstrakt, mąkę, kakao i sodę. Na koniec
dodajemy czekoladę z mlekiem. Miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia
i wlewamy masę. Zapiekamy w temperaturze 180C przez 40-50min. Sprawdzamy
drewnianym patyczkiem, czy już jest całkowicie upieczone. Po upieczeniu
wyjmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
Kolejnym krokiem jest zrobienie
kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugiej misce łączymy cukier puder z
mascarpone. Miksujemy aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodajemy ubitą
śmietanę do mascarpone i miksujemy. Gotowe.
Ostatnim krokiem jest
przekrojenie ciasta na dwie równe połowy. Smarujemy jedną i drugą dżemem tak,
aby znajdował się w środku ciasta i kładziemy jedna warstwę kremu. Łączymy
warstwy. Smarujemy cały tort kremem, a na wierzchu układamy świeże maliny i
posypujemy startą czekoladą.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz