poniedziałek, 9 września 2013

Tort czekoladowy z malinami


Składniki na formę 20cm:

ü  100g czekolady deserowej
ü  200ml mleka
ü  75g masła
ü  125g cukru
ü  2 duże jajka
ü  ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
ü  125g mąki
ü  25g kakao
ü  1 łyżeczka sody

Składniki na krem:

ü  250g mascarpone
ü  300ml śmietanki 30%
ü  3 łyżki cukru pudru
ü  1 szklanka malin
ü  ½ słoika dżemu malinowego

Dodatkowo:

ü  Maliny

Jak zrobić?

Roztapiamy w garnku połamaną czekoladę w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka jedno po drugim, a następnie stopniowo ekstrakt, mąkę, kakao i sodę. Na koniec dodajemy czekoladę z mlekiem. Miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Zapiekamy w temperaturze 180C przez 40-50min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy już jest całkowicie upieczone. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.

Kolejnym krokiem jest zrobienie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugiej misce łączymy cukier puder z mascarpone. Miksujemy aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę do mascarpone i miksujemy. Gotowe.

Ostatnim krokiem jest przekrojenie ciasta na dwie równe połowy. Smarujemy jedną i drugą dżemem tak, aby znajdował się w środku ciasta i kładziemy jedna warstwę kremu. Łączymy warstwy. Smarujemy cały tort kremem, a na wierzchu układamy świeże maliny i posypujemy startą czekoladą.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz