Składniki:
ü 100g
masła
ü 1/3
szklanki wody
ü 1
szklanka cukru
ü 6
łyżek kakao
ü 1/3
szklanki oleju
ü 4
jaja
ü 2
szklanki mąki
ü 2
łyżeczki proszku do pieczenia
ü 1
łyżeczka cynamonu
ü 2
łyżeczki likieru kawowego
ü 4
gruszki
Jak zrobić?
W rondlu rozpuszczamy masło, kakao, wodę
i cukier. Dodajemy olej. Mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. W wysokiej misce
ubijamy mikserem białka na sztywno. Następnie do drugiej dużej miski wlewamy
masę kakaową i dodajemy żółtka, proszek, cynamon i likier. Miksujemy. Dalej
dodajemy przesianą mąkę ciągle miksując. Na koniec delikatnie mieszając łyżką stopniowo
dodajemy ubite białka. Musimy pamiętać, że dodajemy ją do masy, a nie
odwrotnie. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu
układamy gruszki pokrojone w dość grube plastry. Pieczemy w temperaturze 170C
przez ok. 50 minut.
PS nie wiem czy to wina mojego
piekarnika czy po prostu moja ale odniosłam wrażenie, iż miejscami moje ciasto
było zakalcowate. Ale za to w smaku ……. POEZJA!:) Miłego oglądania zdjęć.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz