sobota, 14 września 2013

Murzynek z gruszkami


Składniki:

ü  100g masła
ü  1/3 szklanki wody
ü  1 szklanka cukru
ü  6 łyżek kakao
ü  1/3 szklanki oleju
ü  4 jaja
ü  2 szklanki mąki
ü  2 łyżeczki proszku do pieczenia
ü  1 łyżeczka cynamonu
ü  2 łyżeczki likieru kawowego
ü  4 gruszki

Jak zrobić?

W rondlu rozpuszczamy masło, kakao, wodę i cukier. Dodajemy olej. Mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.  Oddzielamy białka od żółtek. W wysokiej misce ubijamy mikserem białka na sztywno. Następnie do drugiej dużej miski wlewamy masę kakaową i dodajemy żółtka, proszek, cynamon i likier. Miksujemy. Dalej dodajemy przesianą mąkę ciągle miksując. Na koniec delikatnie mieszając łyżką stopniowo dodajemy ubite białka. Musimy pamiętać, że dodajemy ją do masy, a nie odwrotnie. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy gruszki pokrojone w dość grube plastry. Pieczemy w temperaturze 170C przez ok. 50 minut.

PS nie wiem czy to wina mojego piekarnika czy po prostu moja ale odniosłam wrażenie, iż miejscami moje ciasto było zakalcowate. Ale za to w smaku ……. POEZJA!:) Miłego oglądania zdjęć.


SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz