Składniki:
ü 4
cienkie plastry schabu
ü 1
duża cebula
ü 1
duża papryka
ü 1
kostka rosołowa
ü 2
łyżki koncentratu pomidorowego
ü Sól
ü Pieprz
ü Oregano
ü Bazylia
ü Tymianek
ü Papryka
słodka
ü 2
łyżki oleju
Jak zrobić?
Zaczynamy od natarcia plastrów
schabu solą, pieprzem, bazylią i oregano. Następnie kroimy w kostkę cebulę, a
paprykę w paski. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Obsmażamy schab z obu
stron. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy. W między czasie
rozpuszczamy kostkę rosołową w 250ml wody i dodajemy koncentrat. Wlewamy na
patelnię i dodajemy tymianek. Mieszamy. Przykrywamy i dusimy przez ok. 10minut.
Następnie dodajemy paprykę i doprawiamy do smaku (ja przyprawiłam papryką
słodką). Gdy papryka zmięknie danie jest gotowe do podania. (Jeśli chcemy
bardziej gęstą konsystencję naszego sosu, musimy łyżkę mąki wymieszać z
odrobiną wody i dodać do naszego sosu). To danie idealnie komponuje się z
ziemniakami, jak również z bagietką.
SMACZNEGO!!!
i to jest genialny pomysł, zrobię na pewno w tym tygodniu, dam znać, ale cudo ! :)
OdpowiedzUsuń