wtorek, 30 lipca 2013

Schab w sosie pomidorowo-paprykowym


Składniki:

ü  4 cienkie plastry schabu
ü  1 duża cebula
ü  1 duża papryka
ü  1 kostka rosołowa
ü  2 łyżki koncentratu pomidorowego
ü  Sól
ü  Pieprz
ü  Oregano
ü  Bazylia
ü  Tymianek
ü  Papryka słodka
ü  2 łyżki oleju

Jak zrobić?

Zaczynamy od natarcia plastrów schabu solą, pieprzem, bazylią i oregano. Następnie kroimy w kostkę cebulę, a paprykę w paski. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Obsmażamy schab z obu stron. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy. W między czasie rozpuszczamy kostkę rosołową w 250ml wody i dodajemy koncentrat. Wlewamy na patelnię i dodajemy tymianek. Mieszamy. Przykrywamy i dusimy przez ok. 10minut. Następnie dodajemy paprykę i doprawiamy do smaku (ja przyprawiłam papryką słodką). Gdy papryka zmięknie danie jest gotowe do podania. (Jeśli chcemy bardziej gęstą konsystencję naszego sosu, musimy łyżkę mąki wymieszać z odrobiną wody i dodać do naszego sosu). To danie idealnie komponuje się z ziemniakami, jak również z bagietką.

SMACZNEGO!!!  




1 komentarz:

  1. i to jest genialny pomysł, zrobię na pewno w tym tygodniu, dam znać, ale cudo ! :)

    OdpowiedzUsuń