Dzisiaj
przygotowałam dla Was nowości pojawiające się na rynku w miesiącu lipcu.
Zaczniemy od owoców J :
Borówka
amerykańska – są to owoce bardzo smaczne, które posiadają wiele
wartości odżywczych. Występują w niej kwasy
mineralne, cukry, pektyny i witaminy. Idealne do spożywania na surowo, ale
także znakomicie nadają się do przetworów. Ja osobiście uwielbiam dżem
borówkowo-malinowy J
kiedyś podrzucę Wam przepis! Myślę, że wrzucę sporo przepisów z tym owocem,
ponieważ mam cały jagodnik. Słyszałam, że borówka ma właściwości przeciw
starzeniu się. Może coś w tym jest J
Brzoskwinia
- zawiera przede wszystkim błonnik, węglowodany, związki magnezu,
cynku, fosforu i potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B.
Zawartość żelaza chroni nas przed
anemią. Zjada się je zazwyczaj surowe, ale doskonale komponują się w ciastach,
dżemach, kompotach. Można ją także suszyć. Co ciekawe z pestek brzoskwiń
wyrabia się olej, charakteryzujący się delikatnym zapachem migdałów.
Jagody -
jest bogata w minerały i pierwiastki śladowe: wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk, chrom, miedź oraz witaminy takie
jak: prowitaminę A, witaminy z grupy B, C, PP, a także błonnik i
przeciwutleniacze. Rewelacyjnie smakują na surowo. Idealne do ciast i
deserów. Najczęściej przygotowuje się z nich jagodzianki i pierogi. Nadają się
również na kompoty, dżemy, przetwory, soki. Można je mrozić i suszyć.
Mirabelki
- zawierają witaminę A, C, P, witaminy z grupy B, a także beta karoten i błonnik.
W mirabelkach spotka się także składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Głównie jada się je na surowo, ale często wykorzystywane są do produkcji
dżemów, konfitur, kompotów i soków. Idealne do ciast, deserów, nalewek i wódki.
Nadają się do suszenia.
Morele – zawierają bardzo dużo składników mineralnych, błonnika, kwasu foliowego,
ogromne ilości karotenu, potasu, magnezu, fosforu, wapnia. Również
występują witaminy takie jak: C,
E i witaminy z grupy B. Doskonale smakują na surowo, jak również jako
dodatek do ciast i deserów. Przygotowuje się z nich konfitury, dżemy, wódkę,
likiery, brandy. Można z miąższu zrobić ocet owocowy. Co ciekawe, jadalny jest
również środek dojrzałej pestki moreli porównywalny do gorzkiego migdała.
Porzeczka biała – zawiera dużo witaminy C, witamin: B1, B2, B6, PP, E,
prowitaminy A i błonnik. Występuje także
żelazo, jod, fosfor, bor, wapń, magnez, sód i potas. Idealna na surowo, jak
i przetworzona w postaci galaretek, dżemów i soków. Można przygotowywać z niej także wino.
Porzeczka czarna – jest bombą witaminową. Zawiera
bardzo dużo witaminy C (4 razy
więcej niż cytryna ;o wiedzieliście?? Ja nie..), a także witaminy: B1, B2, B6, PP, E, prowitaminę A, błonnik, oraz żelazo, jod,
fosfor, bor, wapń, magnez, sód i potas. Występują w niej także duże ilości kwasów owocowych, barwniki roślinne, karoten
i antocyjany. Można je jeść na surowo, jak i przetworzone w formie
przetworów: konfitur, dżemów, soków, galaretek i kompotów. Idealne jako dodatek
do deserów i ciast. Nadaje się do likierów i produkcji win. Liście czarnej
porzeczki wykorzystywane są do kiszenia ogórków.
Wiśnie
– są źródłem witaminy C, witamin z grupy
B, karotenu oraz potasu, wapnia i magnezu. Ze względu na ich kwaśny smak
rzadko jada się je na surowo. Robi się z nich dżemy, soki, konfitury, syropy i
kompoty. Sprawdzają się jako dodatki do ciast i deserów. Wiśnie można mrozić.
Idealne do produkcji win, nalewek i wódek wiśniowych.
Inne owoce,
które dostępne są w lipcu i zostały opisane w poprzednich postach to: maliny,
porzeczka czerwona, poziomki, morwa, jabłka, gruszki, czereśnie, agrest.
Teraz
przejdziemy do warzywnych nowości, a są to:
Bakłażan
– zawiera dużo potasu, fosforu, żelaza,
wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Jest bogaty także w błonnik, co ułatwia trawienie tłustych
mięs. Raczej nie jada się go na surowo. Nadaje się do smażenia, pieczenia,
duszenia czy grillowania. W całości nadają się do faszerowania mięsem, ryżem,
rybą oraz grzybami.
Fasola
szparagowa – zawiera błonnik,
witaminę C, A, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez oraz spore ilości
kwasu foliowego. Najlepiej smakuje gotowana na parze. Nadaje się jako
dodatek do mięs, jak i lżejszych zapiekanek i sałatek. Doskonale smakuje jako
osobne danie podawane z bułką tartą. Nadaje się do marynowania i mrożenia.
Koper włoski (fenkuł) – jest cennym
źródłem witaminy C, B i potasu. Zawiera
także sporo ilości kwasu foliowego i błonnika. Można go jeść na surowo,
gotować, smażyć, dusić, piec, grillować,
a nawet podawać w formie konfitury.
Kabaczek – Cukinia – zawierają potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP, C i
karoten. Nadaje się do surowego spożycia. Świetny dodatek do placku. Można
ją marynować, dusić oraz dodawać do sałatek.
Kukurydza –
zawiera bardzo dużo skrobi, witaminy B,
A, E oraz takie cenne składniki mineralne jak: fosfor, selen, potas i magnez.
Najlepiej smakuje grillowana lub gotowana polana masłem. Pasuje do dań mięsnych
i zup.
Papryka –
posiada wiele wartości odżywczych uzależnionych od koloru tego warzywa. Papryka
czerwona bogata jest w beta-karoten i
witaminę C. Papryka żółta i pomarańczowa zawiera dużo luteiny. Papryka zielona zawiera spore ilości kwasu foliowego i witaminy E. Niezależnie od koloru papryka zawiera
w sobie witaminy z grupy B oraz dużo
związków mineralnych takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez, miedź. Jest
wiele sposobów, aby przygotować paprykę. Świetnie sprawdza się surowa jako
dodatek do kanapek lub sałatek. Można ją gotować, piec, faszerować, grillować,
marynować.
Patison – posiada wiele cennych
składników odżywczych takich jak witamina
C, B1, B2, fosfor, wapń, żelazo, magnez i karoten. Idealny jako przekąska
na surowo. Można je faszerować, marynować, dusić lub smażyć.
Podgrzybek – świetnie nadają się do
suszenia, ale także można go marynować. Surowe podgrzybki dodaje się do zup czy
sosów.
Inne warzywa
opisane wcześniej, które dostępne są w tym miesiącu to: bób, brokuł, brukiew, burak, botwinka,
cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, groszek cukrowy, groszek zielony, kalafior,
kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, ogórek, pietruszka,
pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi,
ziemniaki, kurki, orzechy włoskie i laskowe, pieczarki.
Sami widzicie, ile dobroci jest dostępnych na
naszym rynkuJ Samo
zdrowie!
Życzę Wam
miłego popołudniaJ
Buziaki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz