Składniki ( 12-15 szt.) :
ü ¾
szklanki cukru ( można pomieszać z cukrem brązowym)
ü 2
2/3 szklanki mąki
ü 1
½ łyżeczki proszku do pieczenia
ü ¼
łyżeczki sody oczyszczonej
ü Szczypta
soli
ü Starta
skórka z 1 cytryny
ü 60g
roztopionego masła
ü ¼
szklanki oleju
ü 2
jajka
ü Ekstrakt
z wanilii (wg. uznania)
ü 1
szklanka mleka
Dodatki:
ü Czereśnie (wydrylowane)
ü Borówki
Amerykańskie
ü Cukier
puder
Jak zrobić?
Zaczynamy od nastawienia
piekarnika na 180C. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche.
Mieszamy. Do drugiej pozostałe składniki. Miksujemy. Następnie mieszamy
składniki suche z pozostałymi. Dosłownie chwile tylko do połączenia składników.
Dzielimy ciasto na pół. Do jednej miski z ciastem dodajemy borówki, a do
drugiej czereśnie. Nie może być ich zbyt dużo. Musimy zachować umiar. Mieszamy.
Do foremek na muffiny wlewamy po 1 ½ dużej łyżki masy. Najlepiej sprawdza się
specjalna forma do muffinek, wtedy mamy pewność, że ich kształt będzie
odpowiedni. Stosowanie tylko papierowych foremek na muffiny nie zawsze się sprawdza,
ponieważ są zbyt cienkie. Wstawiamy babeczki
do piekarnika na 25 minut lub do momentu, kiedy zrobią się lekko brązowe, a
patyczek będzie suchy. Czekamy, aż przestygną i posypujemy cukrem pudremJ
Jest pysznie…J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz