czwartek, 18 lipca 2013

Babeczki z borówkami i czereśniami


Składniki ( 12-15 szt.) :

ü  ¾ szklanki cukru ( można pomieszać z cukrem brązowym)
ü  2 2/3 szklanki mąki
ü  1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
ü  ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
ü  Szczypta soli
ü  Starta skórka z 1 cytryny
ü  60g roztopionego masła
ü  ¼ szklanki oleju
ü  2 jajka
ü  Ekstrakt z wanilii (wg. uznania)
ü  1 szklanka mleka

Dodatki:

ü  Czereśnie (wydrylowane)
ü  Borówki Amerykańskie
ü  Cukier puder

Jak zrobić?

Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180C. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche. Mieszamy. Do drugiej pozostałe składniki. Miksujemy. Następnie mieszamy składniki suche z pozostałymi. Dosłownie chwile tylko do połączenia składników. Dzielimy ciasto na pół. Do jednej miski z ciastem dodajemy borówki, a do drugiej czereśnie. Nie może być ich zbyt dużo. Musimy zachować umiar. Mieszamy. Do foremek na muffiny wlewamy po 1 ½ dużej łyżki masy. Najlepiej sprawdza się specjalna forma do muffinek, wtedy mamy pewność, że ich kształt będzie odpowiedni. Stosowanie tylko papierowych foremek na muffiny nie zawsze się sprawdza, ponieważ są zbyt cienkie.  Wstawiamy babeczki do piekarnika na 25 minut lub do momentu, kiedy zrobią się lekko brązowe, a patyczek będzie suchy. Czekamy, aż przestygną i posypujemy cukrem pudremJ

Jest pysznie…J








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz