wtorek, 8 października 2013

Grochówka


Składniki:

ü  300g boczku wędzonego
ü  4l wody
ü  500g grochu
ü  1 pietruszka
ü  2 marchewki
ü  2 ząbki czosnku
ü  2 liście laurowe
ü  4 ziela angielskie
ü  5 ziemniaków
ü  1 cebula
ü  2 ½ łyżki mąki
ü  Olej
ü  2 kiełbasy śląskie
ü  3 łyżki majeranku
ü  Sól
ü  Pieprz
ü  Przyprawa typu wegeta

Jak zrobić?

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy boczek. Gotujemy przez ok. 20 min. Na bieżąco zbieramy szumowiny. Następnie płuczemy groch pod bieżącą wodą i dodajemy do wywaru.   Gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, 2 ząbki czosnku oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dodajemy także liście laurowe oraz ziele. Gotujemy ok. 20 min. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się zupy. Kroimy kiełbasę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i wegetą.


Zupa gotowa! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz