Składniki:
ü 300g
boczku wędzonego
ü 4l
wody
ü 500g
grochu
ü 1
pietruszka
ü 2
marchewki
ü 2
ząbki czosnku
ü 2
liście laurowe
ü 4
ziela angielskie
ü 5
ziemniaków
ü 1
cebula
ü 2
½ łyżki mąki
ü Olej
ü 2
kiełbasy śląskie
ü 3
łyżki majeranku
ü Sól
ü Pieprz
ü Przyprawa
typu wegeta
Jak zrobić?
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy
boczek. Gotujemy przez ok. 20 min. Na bieżąco zbieramy szumowiny. Następnie
płuczemy groch pod bieżącą wodą i dodajemy do wywaru. Gotujemy
do miękkości. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, 2 ząbki czosnku oraz
startą na grubych oczkach marchewkę. Dodajemy także liście laurowe oraz ziele.
Gotujemy ok. 20 min. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na odrobinie
oleju. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się zupy. Kroimy
kiełbasę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy majerankiem,
solą, pieprzem i wegetą.
Zupa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz