sobota, 23 lutego 2013

Kuchenny niezbędnik

Postanowiłam, że zaczniemy od kuchennego niezbędnika, który ułatwi nam przygotowywanie posiłków i pozbędziemy się kuchennych dylematów. Dobrze zaopatrzona kuchnia to podstawa.
Zatem oto zestaw startowy każdej początkującej gospodyni:
1. Ostre noże : jeden mały do obierania i krojenia warzyw, ząbkowany nóż do chleba, a przede wszystkim jeden duży nóż z szerokim ostrzem. Co ważne, każdy z nich powinien być ostry jak brzytwa, gdyż ułatwia nam to krojenie i przede wszystkim skraca czas przygotowywania posiłku.
2. Deska do krojenia: na co zwracać uwagę? Musi być drewniana i ciężka, aby się nie przesuwała w czasie krojenia. Jeśli nadal macie problem z poruszaniem się deski to dobrym patentem jest podłożenie wilgotnej ściereczki pod deskę. Musimy patrzeć również na wielkość. Dobrze jest mieć jedną bardzo dużą deskę, aby nie kończyła się w nieodpowiednim momencie, a także dobrze zaopatrzyć się dodatkowo w 2 mniejsze deseczki.
3. Patelnie: najlepiej wyposażyć się w 2-3 patelnie różnej wielkości oraz wok (opcjonalnie). Musimy pamiętać, aby wszystkie były pokryte warstwą teflonową.
4. Obieraczka do warzyw
5. Miski: 3 plastikowe z miarkami, jedna dużą oraz kilka ładniejszych, aby wraz z daniem można było postawić ją na stole.
6. Mikser/malakser/blender: musicie mieć chociaż jeden z tych trzech. Niezbędne końcówki to do mieszkania i ubijania.
7. Duży garnek: mieszczący wszystko ;) dobrze jest mieć też kilka mniejszych.
8. Naczynie żaroodporne
9. Tarka
10. Szczypce: umożliwi to nam chwytanie np. mięsa na patelni.
11. Moździerz: do tworzenia mieszanek ziół i przypraw.
12. Inne akcesoria: różnej wielkości chochle, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków i łopatka do smażenia, łopatka do sera, ubijaczka, nóż do pizzy, łyżka tortowa, wyciskacz do czosnku, obieraczka, łyżka do lodów, nóż do sera, otwieracz do konserw, korkociąg, wyciskarka do cytrusów, sitko.

Trochę dużo tego, ale nie martwcie się na początku i tak nie będziemy używać od razu wszystkich (szczególnie mam na myśli punkty: 12, 11, 10, 6). Zaczniemy na prawdę od podstaw. W trakcie nauki na pewno zgromadzimy wszystkie te przedmioty, a znając życie jeszcze wiele innych np. do pieczenia, gdyż nie będziemy się ograniczać jedynie do gotowania, ale zgłębimy również temat pieczenia słodkości. Do tego musimy jeszcze przerobić teoretyczne informacje na temat produktów żywnościowych: zioła, warzywa, owoce, mięsa itd. . TAK to jest zdecydowanie niezbędne do osiągnięcia NASZEGO sukcesu! :)

Pozdrawiam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz