Składniki:
ü 500g
mięsa mielonego
ü Pół
główki małej kapusty
ü Mała
cebula
ü 1
bułka
ü Jajko
ü Sól
ü Pieprz
ü Papryka
słodka
ü Papryka
ostra
ü Bułka
tarta
ü olej
sos
ü 1
puszka pomidorów krojonych bez skóry
ü Pół
kostki rosołowej
ü 4
filiżanki wody
ü 2
łyżki śmietany
ü Koperek
ü Pietruszka
ü Sól
Jak zrobić?
Zaczynamy od pokrojenia kapusty w
kostkę. Zasypujemy odrobiną soli i zostawiamy na 30minut. W międzyczasie
zalewamy wodą bułkę. Po 30 minutach odciskamy kapustę z nadmiaru wody. Do dużej
misy wrzucamy mięso mielone, kapustę, odciśniętą z wody bułkę, jajko i cebulę
pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Mieszamy
do połączenia składników. Formujemy gołąbki i obtaczamy w bułce tartej.
Obsmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. W międzyczasie wlewamy do
garnka 4 filiżanki wody i dodajemy pół kostki rosołowej. Po obsmażeniu gołąbków
wrzucamy je do wrzącej wody. Dusimy około 20minut. Następnie wyjmujemy gołąbki,
a do wywaru dodajemy pomidory. W osobnej szklance hartujemy śmietanę wlewając
do niej po trochu gorącego wywaru i szybko mieszamy. Następnie dodajemy całość
do wywaru. Mieszamy. Dodajemy pokrojony koperek i pietruszkę. Doprawiamy. Na
koniec dodajemy gołąbki.
To wszystko J
Pysznego dnia moje Piżmaczki:*
Pięknie, apetycznie wygląda, aż nabrałam ochoty na gołąbki :)
OdpowiedzUsuńjak na pierwszy raz chyba wyszły mi całkiem nieźle;) jak sądzisz?
OdpowiedzUsuń